En scen från en debatt där Donald Trump talar till Hilary Clinton. I bakgrunden syns flera personer som observerar händelsen. Till höger en bild på George W. Bush.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Från mejlskandal till rattfylla – här är tre ”october surprises” som skett under valrörelser i USA under åren. Foto: SVT Arkiv

USA-kännaren om historiska händelser som påverkat valet

Publicerad

På slutspurten av en amerikansk valrörelse kan oväntade händelser, så kallade oktoberöverraskningar, få stor betydelse.

– Men nu känns det som att det har varit oktober hela året, det har varit fullt av överraskningar, säger USA-kännaren Jakob Stenberg i Morgonstudion.

Joe Biden hoppade av som presidentkandidat, Kamala Harris valdes i hans ställe och Donald Trump utsattes för mordförsök.

Ja, den amerikanska presidentvalskampanjen har varit minst sagt händelserik.

Men den allra sista månaden innan valet kan bjuda på än fler oförutsedda händelser som får stor betydelse för valet, så kallade oktoberöverraskningar.

– Det finns alltid utrymme för överraskningar, det kommer hända saker, stora som små framöver, säger Jakob Stenberg.

Omvärlden spelar roll

Flera historiska oktoberöverraskningar rör personliga skandaler kopplade till presidentkandidaterna, men Jakob Stenberg betonar att det lika ofta kan handla om oförutsedda händelser i omvärlden som i slutändan ritar om spelplanen.

Se Jakob Stenberg lista fem historiska oktoberöverraskningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.