Ryan Routh när han deltog i en demonstration i centrala Kiev, Ukraina den 30 april 2022. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ryan Routh åtalas för försök till mord på Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart: 58-åringen Ryan Routh åtalas för försök till mord på presidentkandidaten Donald Trump, enligt AP. Routh har tidigare enbart anklagats för två vapenbrott efter det misstänkta mordförsöket den 15 september.

Det har gått tio dagar sedan Secret service upptäckte en gevärspipa som stack fram ur staketet till Donald Trumps golfbana i Florida. Efter en kort biljakt greps den misstänkte Ryan Routh som flytt platsen. I närmare 12 timmar ska han ha befunnit sig intill golfbanan i väntan på rätt tillfälle att slå till – med sitt misslyckade mordförsök.

Sedan dess har han anklagats för två federala vapenbrott, men nu har åtalet justerats till försök till mord på den republikanska kandidaten.

USA-val 2024

Uppdateringen återspeglar det amerikanska justitiedepartementets bedömning att Routh metodiskt planerade att döda Trump. 58-åringen hade vid tillfället lämnat efter sig en lapp med sin avsikt.

Vad straffet blir återstår att se.

Se hur det gick till när Routh greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år nedan.

Här är hela tidslinjen: Så gick det till när en 58-årig man greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är hela tidslinjen: Så gick det till när en 58-årig man greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet