Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, om hur tonläget är mellan presidentkandidaterna. Foto: SVT

USA-kännaren: Så vill kandidaterna attackera varandra

Uppdaterad
Publicerad

Utspel om ålder och hot mot demokratin kan komma att ta stor plats i nattens debatt. Men även provaktioner. Det säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

– Trump kommer att försöka utnyttja Bidens svaghet, som för Trump är åldern.

En av frågorna som kan komma spela en stor roll i nattens debatt är just åldern. Den kommer att både utnyttjas och försvaras, säger Dag Blanck.

– Vi har redan hört hur Trump använder det mot Biden. Han kommer ta upp det och han kommer att antyda på att Biden är för gammal och för virrig för att klara av presidentämbetet.

USA-val 2024

– Och Biden kommer arbeta för att framstå som stark, sammanhängande och aktiv.

Medan Trump siktar in sig på Bidens ålder kan presidenten å sin sida att spela på Trumps debattdisciplin.

– Han är väldigt odisciplinerad i debatter, han gillar inte att vara styrd utan han vill styra hela debatten själv. Det kommer Biden utnyttja för att provocera honom, säger Blanck.

Ytterligare en del som Biden kan komma styra debatten mot är att Trump nyligen dömdes i det omtalade fallet om ”hyschpengar”.

– Bland de ganska få, men som ändå finns, osäkra väljarna och som kan tänkas lämna Trump så är just det här ett faktum att han är en dömd brottsling. Det är en negativ faktor. Så det kommer användas mot honom och det kan ha påverkat hur Trump själv pratar.

”The expections game”

Samtidigt brukar kandidaterna lägga krut på ”the expections game” inför debatterna, där målet är att sänka förväntningarna på sig själv, säger Blanck. Och det är något som redan synts till i retoriken från Biden och Trump.

– Det ser vi på båda sidorna att man försöker påverka tittarnas åsikter om vad man kan förvänta sig.

Genom att sänka förväntningarna på sig själv kan man få stor framgång genom att bara lyckas med en hyfsad debatt.

Kommer lyfta sina huvudargument

Men de båda kandidaterna kommer fortfarande att hålla sig till sina planerade talepunkter, tror Blanck.

– Jag tror från Bidens sida kommer frågan om demokratin stå starkt, det är hans huvudargument. Med Trump finns en fara för att den amerikanska demokratin kanske inte överlever.

– Trump kommer påminna väljarna hur bra det var under hans tid, ekonomin gick bra och det är det vi ska återgå till. Det kommer bli Trumps huvudargument tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet