SVT:s USA-korrespondent: ”Känsligt att skicka amerikanska soldater mot en krigszon”

Uppdaterad
Publicerad

USA har satt 8500 soldater i förhöjd beredskap för att kunna ta sig till Europa och stärka Nato-länderna om det behövs. Men president Joe Biden har varit tillbakadragen i frågan.

– Det är känsligt att överhuvudtaget överväga att skicka amerikanska soldater mot en krigszon, säger SVT:s USA-korrespondentent Stefan Åsberg.

Under onsdagen kommer representanter för Ryssland och Ukraina mötas i Paris. Syftet med mötet sägs vara att minska spänningarna. USA:s president Joe Biden har hållit en låg profil i frågan den senaste veckan. Enligt SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg kan tveksamheten bero på tidigare trassliga uttalanden men även att frågan är laddad.

– Det är känsligt att överhuvudtaget överväga att skicka amerikanska soldater mot en krigszon. Dels på grund av det blodiga utträdet från Afghanistan men sen har Vita huset lovat att amerikanska soldater inte ska slåss i krig långt från amerikansk mark.

Befarar cyberattacker

Under tisdagen meddelade USA att landet nu satt 8500 soldater i förhöjd beredskap. Anledningen är att snabbt kunna ta sig till Europa och förstärka Nato-länderna vid behov. Om ryska soldater passerar Ukrainas gräns kan konfrontation bli ett faktum, förklarar Stefan Åsberg. Men det är inte bara fysisk konfrontation man oroar sig för från amerikanskt håll.

– Man befarar att ryska intressen återigen kommer rikta cyberattacker mot USA, säger Stefan Åsberg.

”Nu måste världen lyssna”

Att ett möte nu äger rum menar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström är ett steg framåt för både Ryssland och Ukraina. Framförallt för Ryssland.

– Nu måste hela världen lyssna på vad president Putin och utrikesminister Lavrov säger. Det i sig är en framgång för landet, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.