1. En rapport, en president, en regim – och Twitter
Spänningar mellan USA och Nordkorea är inget nytt. Men det var efter att tidningen Washington Post publicerat uppgifter från en dittills hemlig rapport, som det avslöjades att Nordkorea lyckats ta fram en kärnvapenstridsspets som passar i en långdistansrobot med kapacitet att nå USA.
Under en pressträff på Donald Trumps privata golfklubb bemötte han uppgifterna såhär:
Det är här hoten börjar studsa fram och tillbaka. Bara ett par timmar efter Trumps uttalande, som överraskade både hans egen administration och många bedömare i USA, svarade Nordkorea att man ”allvarligt överväger” att slå till mot det amerikanska territoriet Guam, en ö i västra Stilla havet.
LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen
Här är en sammanfattning av vad som hänt sen dess:
- Donald Trump fortsatte att twittra att USA:s kärnvapenarsenal skulle vara kraftfullare än någonsin.
- Utrikesminister Rex Tillerson menade att Trump nog försökte skicka ett tydligt budskap till Kim Jong-un om att sluta hota USA, men att amerikaner inte ska oroa sig för en konfrontation.
- Presidenten fick kritik för att uttalandet om eld och raseri skulle ha varit för hårt. I ett nytt uttalande varnade han för att Nordkorea bör vara ”mycket, mycket nervösa”.
- Både Kina och Japan har varnat Nordkorea att de inte kommer att tillåta provokationer mot amerikanskt territorium.
- I sin senaste tweet meddelade Donald Trump att USA har militära lösningar på plats som är ”laddade och klara” om Nordkorea skulle agera.
- Men enligt en källa i Vita Huset till CNN handlar det om militära lösningar på ”i princip vilken kris vi än skulle stå inför”, och inget nytt som har med hotet från Nordkorea att göra.
- USA:s Pacific Command på Guam har twittrat ut att stridsflygplanen är redo att strida så snart som i kväll om de skulle beordras att göra det. USA:s militär har länge haft mottot ”strid ikväll” om sina operationer i Sydkorea på grund av spänningarna i regionen.
2. Hur kom den lilla ön Guam in i bilden?
Guam, en ö ungefär lika stor som Bornholm, hamnade mitt i blickfånget efter att Pyongyang meddelade att man har en färdig plan på att attackera ön.
Planen, som skulle innebära att man skickar långdistansrobotar de 340 milen som skiljer Nordkorea och Guam åt, kan enligt ett uttalande i den statliga televisionen sättas i verket om USA visar tecken på fortsatt provokation.
TV: ”Skulle ta 15 minuter för robot att nå oss”
Guam är USA:s viktigaste strategiska utpost i Stilla havet. Enligt myndigheter på ön skulle det ta en kvart för en nordkoreansk långdistansrobot att nå Guam.
Donald Trump har sagt att han väntar för att se vad Kim Jong-un gör, men att svaret kommer att vara ”något som ingen tidigare skådat”.
Här kan du läsa mer om det.
3. Vad kan hända nu?
Samtidigt som Donald Trump på tre dagar hunnit utfärda ungefär ett hot om dagen har ett intensivt arbete påbörjats i huvudstaden, enligt Washington Post. Experter och bedömare är i full färd med att lägga fram planer på olika scenarion som skulle kunna bli aktuella i en nära framtid.
Man tittar, enligt tidningen, på fyra möjliga alternativ.
- Hoten har trappats upp – men inget händer
- Nya, ännu hårdare, sanktioner från USA mot Nordkorea
- Ett försök att få till diplomatiska samtal
- En militär konfrontation
4. Så redo är USA – och Nordkorea – för en militär konfrontation
Det sista alternativet på experternas lista – en militär konfrontation – skulle, rent krasst, kunna innebära att en kärnvapenstridsspets på en långdistansrobot når San Francisco ungefär en halvtimme efter uppskjutning från Nordkorea. En nordkoreansk attack mot Sydkoreas huvudstad Seoul skulle bara ta tre minuter.
LÄS MER: Försvarsministern: Krig vore en katastrof
Men. Det är oklart om kärnvapnet över huvud taget skulle kunna nå USA. Det skulle också kunna förstöras på vägen. Och Nordkoreas armé, även om den är en av världens största, skulle ha att göra med både USA och grannen Sydkoreas militära styrkor. USA har i dag över 29.000 soldater på plats i Sydkorea.
Donald Trumps tweet om att den amerikanska vapenarsenalen är ”laddad och klar”, tillbakavisades dock snabbt av både källor i Vita Huset och en talesperson i Pentagon. Inga förändringar har gjorts med hänsyn till Nordkorea, vapenarsenalen är lika redo som den var för en vecka sedan.
LÄS MER: Trump: ”De bör vara mycket, mycket nervösa”
Att mobilisera de amerikanska militära styrkorna samt genomföra nödvändiga förberedelser som att evakuera civila amerikaner från Sydkorea skulle ta veckor, kanske månader, enligt en av CNN:s militära analytiker.
5. Vad tror experterna, kan det bli ett nytt krig?
Washington Post har ställt frågan till sju experter, både i USA och Sydkorea. Deras svar är, kort sammanfattat, detta:
- Nordkorea hotar, men inte mycket mer. Både USA och Nordkorea har sagt att man väntar för att se vad den andra parten gör – och är redo att svara kraftfullt. Men det betyder inte att någon faktiskt kommer att agera eftersom ett faktiskt krig skulle innebära ett högt pris för bägge parter.
- Det finns dock en risk, menar en expert, att retoriken och hoten från USA:s president provocerar Nordkoreas unge ledare och leder till en skör situation. Och även om det är otroligt att Kim Jong-Un skulle ta första steget i det läget kan ord, även ett missförstånd, få honom att agera. Ett sådant drag skulle troligtvis inte drabba USA direkt, snarare Sydkorea eller Japan.
- Det har varit värre. 1994 var tonläget så upptrappat mellan de två länderna att USA:s regering började titta på en plan för att bomba en bas för Nordkoreas kärnvapenprogram. Den gången kom man så långt att USA övervägde att evakuera civila från Sydkorea.