Under måndagen startade USA:s och Sydkoreas stora årliga militärövning Vigilant Ace, som pågår fram till fredag. Över 230 flygplan, däribland sex stealth-flyg av typen F-22 Raptor, och omkring 12.000 amerikanska soldater deltar, rapporterar Reuters.
Enligt den amerikanska militären ska övningen öka beredskapen och den operativa förmågan samt säkra freden och säkerheten på den koreanska halvön. Men Nordkorea ser den som ett hot och sade i helgen att USA ”ber om ett kärnvapenkrig genom att iscensätta ett extremt farligt kärnvapenspel”.
– Nordkorea beskriver övningen som någon typ av förberedelse för ett militärt angrepp, en invasion, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Nordkorea fienden
Det är bara en knapp vecka sedan Nordkorea genomförde sitt test av en robot, som regimen hävdar kan nå hela USA:s fastland. Robottestet gjordes efter att USA varslat om Vigilant Ace. Det är omöjligt att svara på om testet var ett direkt svar på övningen, även om det är lätt att få uppfattningen att Nordkorea och USA spelar ett militärt och retoriskt växelspel med varandra, menar Jerker Hellström.
– För Nordkorea är övningen ytterligare ett sätt att legitimera och förklara sin utveckling av kärnvapenrobotar, både för omvärlden och den egna befolkningen.
USA:s och Sydkoreas outtalade fiende under övningen är Nordkorea, menar Jerker Hellström.
– Nordkorea står just nu högst upp på USA:s säkerhetspolitiska agenda.
Kina ogillar övningen
Nordkorea är inte den enda aktören i området som ogillar övningen. Kina anser att det är problematiskt att USA och Sydkorea fördjupar sitt försvarssamarbete.
– Kina skulle helst se att USA minskar samarbetet med Sydkorea och sitt militära engagemang i området. USA är Kinas främsta militära hot. Man upplever från kinesiskt håll att USA agerar för att hålla tillbaka Kinas utveckling, såväl militärt ekonomiskt som politiskt.