Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP/Damien Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory

USA:s energiminister: ”Historiskt genombrott”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i historien har människan skapat nettoenergivinst via kärnfusion, alltså mer energi än vad som förbrukas i processen.

– En av de största vetenskapliga bedrifterna under det här århundradet säger USA:s energiminister Jennifer Granholm på en presskonferens under tisdagen.

Det kallas för ett ”stort vetenskapligt genombrott” i arbetet med så kallad kärnfusion och ska ha skett vid Lawrence Livermore-labbet i Kalifornien. 

Under tisdagen meddelade Jennifer Granholm att amerikanska forskare lyckats replikera en typ av förhållande som ”bara uppmätts i solen och stjärnorna”, rapporterar CNN.

– Det här är en milstolpe som för oss ett betydande steg närmare möjligheten att driva samhällen på fusionenergi med noll koldioxidutsläpp, säger Jennifer Granholm.

Rekordökning

Under ett decennium har forskare försökt att lösa gåtan med att skapa ren och gränslös energi fri från koldioxid. Kärnfusion är den reaktion som sker när två eller flera atomer smälts samman. I experimentet vid Lawrence Livermore-labbet genererades drygt 50 procent mer energi än vad som lades in, det är första gången ett experiment resulterade i en så pass stor energivinst.

Nettoenergivinst

Fusion har kallats för framtidens energikälla men hittills har det funnits utmaningar kvar att lösa. Problemet har varit att det krävt mer energi att hålla igång processen än vad det gått att utvinna

– Man har hållit på i 70 år och har inte lyckats få ut mer energi än man stoppar in, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Om fusionskraften kan tas i kommersiellt bruk i framtiden skulle det kunna få stor betydelse för klimatomställningen, framhåller Alexander Norén.

– Om den väl kommer på plats är den billigare än kärnkraft, mindre farlig och skapar mindre avfall, säger han.

Fusion nämns ofta som räddaren för världens växande energibehov, något som som bara är delvis sant, enligt fusionsforskaren Lorenzo Frassinetti vid Kungliga tekniska högskolan.

– Energibehovet förväntas öka exponentiellt. Mänskligheten kommer därför behöva använda alla tillgängliga hållbara energikällor, från vindkraftverk till kärnkraft till fusion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spännande nyheter om fusionskraft väntas från USA under tisdagen. ”Man har försökt i 70 år utan att lyckas”, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.