Uppgifter om genombrott för fusion – efter 70 års kamp

Publicerad

Kan framtidens el komma från fusion? Ett första genombrott på vägen dit ska ha nåtts i USA – och tekniken har stor potential, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Om den väl kommer på plats är den billigare än kärnkraft, säger han i Morgonstudion.

Fusion har pekats ut som framtidens energikälla, men hittills har forskarna gått bet på att utvinna energi ur konstgjord fusion. Problemet har varit att det krävt mer energi att hålla igång processen än vad det gått att utvinna.

– Man har hållit på i 70 år och har inte lyckats få ut mer energi än man stoppar in, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Men en ny milstolpe har nåtts vid en anläggning i USA, enligt tidningen Financial Times. Vid laboratoriet Lawrence Livermore ska man för första gången ha lyckats göra en nettovinst rent energimässigt.

”Billigare än kärnkraft”

På tisdagen ska USA:s energiminister hålla en pressträff där ett ”stort vetenskapligt genombrott” ska presenteras.

Om fusionskraften kan tas i kommersiellt bruk i framtiden skulle det kunna få stor betydelse för klimatomställningen, framhåller Alexander Norén.

– Om den väl kommer på plats är den billigare än kärnkraft, mindre farlig och skapar mindre avfall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.