Foto: TT

Analys: USA:s varning till Iran: ”Ni leker med elden”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

USA har tydligt markerat mot Iran att man inte kommer att tolerera någon militär aktivitet som kan hota amerikanska eller allierades intressen. Donald Trump har infört sanktioner och twittrat en varning, ”Iran leker med elden”, till de iranska ledarna.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Den varningen kom efter uppskjutningen av en iransk ballistisk missil nyligen. Samtidigt har USA infört sanktioner mot flera personer och företag kopplade till missilprogrammet.

Det avtal om Irans kärnprogram som förhandlades fram under president Obamas tid har kritiserats hårt av Donald Trump under valkampanjen. Hittills har Trump snabbt tagit itu med  punkterna på sin att göra-lista, och att bryta Iranavtalet var högt prioriterat.

Ändrade sig

Många har oroat sig för att Trump skulle vilja skrota Iranavtalet, som anses minska spänningar och öka stabiliteten i världen. Men Donald Trump har ändrat sig och vill ha kvar avtalet, troligtvis efter att ha lyssnat på viktiga allierade som Saudiarabien.

Däremot har Trump och försvarsminister James Mattis varit mycket tydliga i sina varningar till Iran. USA kommer att se till att Iran inte utökar sin militära förmåga eller räckvidd. De iranska missilerna ses som ett hot mot både USA och deras allierade.

Regional stormakt

Iran är idag starkare än någonsin militärt. Iran är en regional stormakt vars ambitioner att stärka sitt inflytande oroar grannländerna. Framförallt oroar det ärkefienden Saudiarabien som ser just Iran som det största hotet internationellt.

Iran anklagas för att finansiera och stödja terrororganisationer och för att stötta regimer som Assads i Syrien. Iran är inte bara militärt aktivt i Syrien, de har egna eller allierade miliser som strider inne i Irak och Jemen med tunga vapen. Iran närstående Hizbollah-milisen är också aktiv i Libanon.

Irans militära stöd för Huthirebellerna i Jemen är något som USA starkt kritiserat och det finns uppgifter om att amerikanska krigsfartyg kan försöka förhindra det. Saudiarabien, allierade med USA, står på andra sidan i det här kriget.

Inreseförbud

Iran har länge anklagats för att stödja terror och de står också på USA lista på länder som omfattas av inreseförbud. Iran anses bland annat stödja organisationer som klassats som terrorgrupper som Hamas, Islamiska Jihad och Hizbollah. Inreseförbudet har upprört de iranska ledarna. Men den nya amerikanska militärledningen och Donald Trump pekar på de här terrorkopplingarna som orsak nog till förbudet.

Ekonomiskt framåt

Iran har länge hållits tillbaka ekonomiskt av sanktioner, men de har delvis lyfts efter kärnprogramsavtalet. Det betyder att ekonomin i landet nu håller på att ta fart ordentligt. Ett ekonomisk starkt Iran oroar grannarna, men avtalet ses av det internationella samfundet som oerhört viktigt. 

Iran har stärkt sin position under de senaste åren, när andra länder i området drabbats av krig och politisk oro. De har utvidgat sitt inflytande, sin militära makt och sin militära räckvidd. Iran har aldrig varit så starkt sedan den islamiska republiken bildades. 

Iran försäkrar att de ballistiska missilerna är till för att försvara landet, att man aldrig kommer att gå till angrepp mot någon annan stat. Men i det här ordkriget mellan Iran och USA är det uppenbart att avspänningen som uppnåddes under president Obama är som bortblåst. USA ser återigen Iran som det stora hotet, precis som Iran sedan årtionden sett USA som huvudfienden nummer ett.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.