USA skickar soldater till Östeuropa – inom kort

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden säger att han snart kommer att skicka ett mindre antal amerikanska soldater till Östeuropa för att stärka Natos närvaro i området. Ukrainas president manar dock till lugn, då det höga tonläget sätter press på landets ekonomi.

– Jag kommer att skicka soldater till Östeuropa och Natoländerna inom kort, inte särskilt många, sade han till journalister på fredagen.

USA har redan tiotusentals soldater stationerade i framför allt Västeuropa, men Pentagon överväger att skicka mindre förstärkningar till Natoländerna i öst.

Tidigare i veckan försatte USA 8 500 soldater i förhöjd beredskap med anledning av oroligheterna i Ukraina. De är tänkta att användas för att förstärka Natos snabbinsatsstyrka, om den skulle aktiveras.

Ukraina är inte Natomedlem, men Washington befarar att konflikten kan spilla över på intilliggande Natoländer om Ryssland invaderar Ukraina.

”Putin har resurserna”

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sade på fredagen att den ryska mobiliseringen vid gränsen till Ukraina nu har nått en nivå där den ryske presidenten Vladimir Putin har en rad militära möjligheter, däribland en nästan fullskalig invasion av Ukraina.

– Vi tror inte att president Putin har fattat ett avgörande beslut om han ska använda sina styrkor mot Ukraina. Men vi vet att han har resurserna, sade Austin.

Ryssland förnekar att det finns några planer på att invadera Ukraina, men samtidigt finns över 100 000 soldater utplacerade längs gränsen. Enligt det ryska försvarsministeriet befinner de sig vid gränsen för att delta i övningar, rapporterar Reuters.

Ukraina manar till lugn

Från ukrainskt håll hörs dock andra tongångar. Bara timmar innan Biden gav besked om truppförflyttningar sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens att han bett Biden att inte överdriva risken för krig. Samtalet ska ha ägt rum över telefon i torsdags, enligt presidenten.

– Det rullar inga stridsvagnar på våra gator, men media ger intryck av att det är krig. Så är det inte. Vi behöver inte den här paniken, sade Zelenskyj enligt Reuters.

Presidenten tillade att det höga tonläget sätter press på Ukrainas ekonomi, samtidigt som det ukrainska folket ”lärt sig leva” med hotet från Ryssland sedan annekteringen av Krim 2014.

– Jag ser inte situationen som mer spänd än tidigare, men det betyder inte att den inte kan eskalera, sade Zelenskyj.

Se Carl Fridh Kleberg förklara vad Ryssland kan tänkas vilja ha för att backa nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.