USA: Turkiet äventyrar flera års kamp mot terrorsekten IS

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet inledde förra veckan en flygoffensiv mot de kurdisk-dominerade områdena i norra Syrien och Irak. Under tisdagen attackerades al-Hol-lägret, där bland annat IS-anhängare sitter fängslade.

Nu anklagar USA Turkiet för att förstöra flera års kamp mot terrorsekten IS och äventyra säkerheten för amerikanska soldater i området.

De turkiska angreppen mot norra Syrien äventyrar flera års framgång mot terrorsekten Islamiska Staten (IS) och är ett direkt hot mot säkerheten för USA:s militära styrkor i området och deras regionala allierade, säger USA enligt Reuters.

– De senaste flyganfallen var ett direkt hot mot amerikansk personal som samarbetar med allierade på plats för att besegra IS och att hålla kvar tiotusen IS-fångar, säger Pentagon talespersonen Pat Ryder enligt Reuters.

– En omedelbar nedtrappning är nödvändig för att bibehålla fokus på att besegra IS, tillägger Ryder.

USA har ungefär 900 soldater i Syrien som samarbetar med kurdiska grupper som de syriska demokratiska styrkorna SDF.

Fler IS-anknutna personer flydde

Under attacker mot området kring al-Hol-lägret lyckades flera IS-anknutna personer och familjer fly området, men greps senare av kurdiska säkerhetsstyrkor.

Kurdiska styrkor meddelade senare att de har avbrutit kampen mot kvarvarande IS-medlemmar efter de omfattande turkiska flyg- och artilleriattackerna mot kurdiska mål i norra Syrien, rapporterar Sveriges Radio.

Anfallen med flyg, robotar och drönare inom ”Operation Svärdklo” har pågått i norra Syrien och Irak sedan den 20 november. Offensiven kommer efter ett terrordåd i Istanbul den 13 november som Turkiet menar att kurdiska PKK ligger bakom. De kurdiska grupperna har nekat till inblandning.

Civila i fara

Flera människorättsorganisationer, bland annat Human Rights Watch, har tidigare varnat för att civila kan komma till skada under den turkiska offensiven i norra Syrien.

Sedan 2019, när konflikten med IS upphörde i Syrien, har omkring 70 000 personer fängslats i al-Hol-lägret utan tillgång till en rättssäker process, enligt Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR. Enligt Röda Korset är 90 procent av lägrets invånare kvinnor och barn som flytt kriget och nu lever under väldigt svåra förhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.