Städerskor på thailändskt hotell Foto: SVT

Usla villkor vid ”svenskhotellen”

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar att anställda vid charterhotell i Thailand arbetar under usla villkor och ofta utnyttjas av arbetsgivare.

33-åriga städerskan Mi Mi Maw ler stort när hon lyfter upp sin lille son i knät, men blir snabbt allvarlig när hon berättar om vad som hände på hennes arbetsplats när hon var gravid i sjunde månaden. Trots att hon enligt thailändsk lag hade rätt till 45 dagars betald föräldraledighet meddelade arbetsgivaren att hon blivit avskedad.

– Det var en annan städerska på jobbet som också var gravid, hon fick föräldraledigt. Men hon är thailändska och jag är burmesisk migrantarbetare. 

Turistindustrin i Thailand

Lagen om  föräldraledighet omfattar även de fler än 200.000 registrerade migrantarbetarna i Phuket och Khao Lak, det gjorde dock ingen skillnad i Mi Mi Maws fall. 

– Det verkar som om hotellen anser att det är andra lagar för oss burmeser, säger Mi Mi Maw. 

Thailändska hotell värst

SVT har tagit del av Fair Trade Centers och nätverket Schyst resandes rapport ”Ingen solskenshistoria – en granskning av arbetsvillkoren i i turismbranschen i Thailand och Turkiet” .

I rapporten konstateras att anställda vid charterhotellen ofta utnyttjas av sina arbetsgivare. Sämst är situationen i Thailand där samtliga 10 undersökta hotell har villkor som på ett eller annat sätt strider mot lagstiftningen.

Anställda får bland annat inte den i lag garanterade minimilönen, diskriminering är vanligt förekommande, arbetsgivaren vägrar ge anställda skriftliga anställningskontrakt och det fuskas med övertids-, sjuk- och semestersättning. Kvinnor får sämre lön än sina manliga kollegor och riskerar att förlora sina jobb när de blir gravida.

”Svenska företag har ett ansvar”

Rapportförfattaren Malin Kjellqvist vid Fair Trade Center säger till SVT att de svenska reseföretagen Ving, Apollo och Fritidsresor har ett ansvar för arbetsvillkoren vid hotell som har svenska charterresenärer.

Malin Kjellqvist berättar att FN ifjol antog ett ramverk för företag och mänskliga rättigher och enligt henne måste de svenska reseföretagen agera när kränkningar uppstår vid charterhotell men även hos underleverantörer till hotellen. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turistindustrin i Thailand

Mer i ämnet