Våren 2018 fick saudiska kvinnor lov att köra bil, samtidigt greps kvinnorättsaktivister i landet för att ha gjort just det. En av dem var 29-åriga Loujain al-Hathloul som satt fängslad i tre år innan hon släpptes.
Kronprins Mohammed bin Salmans nya moderna Saudiarabien och retorik om mänskliga rättigheter var bara en strategi, säger Loujain al-Hathlouls syster Lina al-Hathloul till Utrikesbyrån.
– Han hade ingen legitimitet. Han genomförde en kupp och han behövde omvärldens stöd och för att det skulle hända var det viktigt att börja tala om mänskliga rättigheter.
”Vill att namnet associeras till roliga saker”
Saudiarabien har också anklagats för att vilja tvätta sin image med hjälp av sport, så kallad sportswashing. Bland annat har man köpt 80 procent av den brittiska fotbollsklubben Newcastle United och med det gett laget helt nya möjligheter att vinna titlar.
Lina al-Hathloul påpekar att Saudiarabien, förutom att ha fängslat människorättsaktivister, utövar påtvingade försvinnanden och mördar journalister.
– Det är internationellt känt, det kan de inte gömma, men de kan få folk att glömma det och ett sätt att göra det är att köpa klubbar så Saudiarabien associeras till sport, nöje, roliga saker istället för mord och tortyr.
”Fans behöver kunskap”
Enligt henne har man felaktigt sagt att det inte kommer vara Mohammed bin Salman som är ägare av Newcastle United, men han är ordförande för Saudiarabiens statliga investeringsfond som har köpt klubben.
Nu när köpet av Newcastle är genomfört är det viktigt att vid varje match påminna om vem Mohammed bin Salman är, säger Lina al-Hathloul.
– Jag kan inte kritisera någon för att de är glada för sin klubb. Jag tror det beror på brist på kunskap. De tror säkert på historien att Mohammed bin Salman inte äger klubben, så det var rätt strategi att ljuga, men nu när köpet är genomfört behöver man skaffa sig kunskap.
Klicka på klippet ovan för att höra Lina al-Hathloul prata om Saudiarabiens sportswashing och se mer i Utrikesbyrån: Blodsport på SVT Play.