Vinodlare Emma Serner om hur klimatförändringar gjorde att hon drog igång en vingård på Gotland istället för Italien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir extrema väderförhållanden som man inte är van vid”, säger vinodlaren Emma Serner. Hör mer om varför hon och sambon drog igång en vingård på Gotland istället för Italien. Foto: Luca Bruno/AP/TT

Emma startar vingård på Gotland – Italien har blivit för torrt

Publicerad

Sommaren 2022 blev rekordvarm i Europa och även i år kan det bli ovanligt varmt i Sverige. Det varmare vädret har tvingat vinproducenter att tänka om och kan leda till permanenta förändringar för hela branschen.

Emma Serner och hennes italienske sambo Andrea Guerra valde Sverige istället för Italien när de skulle starta en vingård. Klimatförändringar i södra Europa gör det allt svårare att framställa vin i de traditionella producentländerna.

På sin gotländska vingård odlar de dels en egen druvsort, dels en sort som även finns på andra svenska vingårdar och som inte kräver besprutning.

Utrikesbyrån

– Vi brukar säga att vi inte är i Sverige eller Gotland för att vi tyckte om just den här platsen, utan för att våra vindruvor trivs här. Det är därför vi är här, säger Emma Serner.

Både för mycket och för lite regn problem för vinodlare

I länder som Italien och Spanien kämpar vinodlare med både för mycket och för lite regn.

– Där det är mycket regn sprutar man med otroligt mycket kemikalier. Med mycket väta får man ännu mer sjukdomar vilket leder till ännu fler klimatförändringar. På andra ställen har det inte regnat. Det går inte längre att säga ”så här är vädret i den här regionen”. Varje årgång bjuder på nya överraskningar, vilket gör det jättesvårt att göra vin.

Klimatförändringarna hotar hela vinbranschen

Trots att en del odlare, som Emma Serner, försöker hitta nya sätt att göra vin hotar klimatförändringarna att drastiskt förändra hela branschen.

– Sådana här årgångar, som vi ser oftare nu, gör att det blir allt mindre skördar och mycket färre viner som kommer ut på marknaden. Då kanske det är färre som vågar ge sig in i det här. Det är ett generationsarbete många gånger, men när det ser dystert ur ekonomiskt lockar det kanske inte unga, nytänkande, innovativa människor.

Klicka på klippet för att höra Emma berätta varför hon och hennes sambo valde bort Italien och se mer om Europas varmare väder i Utrikesbyrån: Europa grillas på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet