• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Washington Post-reporter: Därför misslyckades USA med att utrota vallmoodlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Tre amerikanska presidenter försökte sätta stopp för Afghanistans produktion av opium utan att lyckas. I dag anses projektet vara ett dyrt fiasko som istället kan ha förvärrat problemet, säger Washington Post-reportern Craig Whitlock till Utrikesbyrån.

George W Bush försökte jämna Afghanistans vallmoodlingar med marken, Barack Obama ville få bönderna att odla annat och Donald Trump bombade opiumlabben. Inget av det lyckades få ett stopp på Afghanistans opiumtillverkning, som enligt FN beräknas stå för över 80 procent av världens totala produktion.

När de afghanska soldaterna, anställda för att slå ned fälten, insåg att de kunde få bättre betalt för att skörda opiumet gick de över till andra sidan, berättar Washington Post-reportern Craig Whitlock, som skrivit boken Afghanistan papers om operationerna.

Utrikesbyrån

Brittiska styrkor testade ytterligare en metod, de betalade bönder för att få förstöra vallmofält vilket fick bönderna att odla ännu mer. Och vallmofälten växte och växte. Mellan 2019 och 2020 ökade storleken på fälten med 37 procent, enligt FN.

Krig mot narkotika

Det mesta av Afghanistans opium hamnar i Europa, inte i USA, så varför var USA så intresserade av att förstöra opiumindustrin? Whitlock säger att det dels har att göra med påtryckningar från USA:s europeiska allierade, men också från konservativa amerikanska politiker.

– Många konservativa politiker vill att den amerikanska regeringen ska bedriva ett krig mot narkotika, som de kallar det. Och man kände att så länge man ändå var i Afghanistan och slogs mot terrorister, skulle man göra något åt drogerna också.

Bönder vände sig mot USA

Projektet blev dyrt för amerikanerna, notan landade slutligen på 9 miljarder dollar.

– Det var ett fruktansvärt misslyckade, alltihop. Det var pengar i sjön, säger Craig Whitlock.

USA:s agerande fick dessutom många opiumbönder att vända sig mot amerikanerna.

– I den dokumentationen jag fick tag i när jag skrev min bok hör man amerikanska tjänstemän gång på gång säga att vi inte vet vad vi gör. Det fanns en massa press att göra något när det bästa kanske hade varit att göra ingenting.

Se mer om talibanernas relation till opiumet i Utrikesbyrån: Talibanknarket i SVT Play och i SVT2 kl 21:45 ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet