– En fred framförhandlad från en svag position skulle bara uppmuntra fortsatt rysk aggression, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M). Foto: Ebrahim Noroozi

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard: Ingen fredsförhandling utan Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump och Vladimir Putin ska inleda förhandlingar om kriget i Ukraina. I Europa betonar man att även Ukraina måste delta.

– Ingen fred får förhandlas fram utan Ukraina, och den måste ha Ukrainas – och Europas – säkerhet i centrum, säger utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M) till SVT.

Putin och Trump kommer sannolikt att mötas och diskutera kriget i Ukraina. Det bestämde de efter ett telefonsamtal på onsdagen. Sveriges taktik förändras dock inte, det är fortsatt fokus på Ukrainas militärkraft.

– Sverige har alltid varit mycket tydligt med att det är upp till Ukraina om, och i så fall när, förhandlingar ska inledas. Vårt fokus är att göra Ukrainas position så stark som möjligt, inte minst genom vårt militära stöd, säger Maria Malmer Stenergard och fortsätter:

Kriget i Ukraina

– En fred framförhandlad från en svag position skulle bara uppmuntra fortsatt rysk aggression.

Tyskland betonar europeisk enighet

Trump och Putin har bjudit in varandra till respektives länder. Amerikanen ringde även Zelenskyj efter sitt samtal med Putin.

”Samtalet gick mycket bra. Han, liksom president Putin, vill ha FRED”, skriver Trump på Truth Social.

Att Putin sägs vara redo för förhandlingar välkomnas den tyska utrikesministern Annalena Baerbock.

– Det är på tiden att Putin sätter sig vid bordet. Vi har varit redo för fred i tre år till skillnad från honom, säger hon, enligt Reuters.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att Europa är enat och redo för förhandlingar.

”Ett anfallskrig kan inte lyckas”

Europeisk enighet betonar även den franska utrikesministerministern Jean-Noël Barrot, som även han menar att detta är upp till Ukraina.

– Det är upp till ukrainarna att bestämma parametrarna för fredsavtalet, säger han enligt Reuters.

Den spanska utrikesministern, José Manuel Albares Bueno, betonar att aggression inte får visa sig segra.

– Vi behöver en rättvis fred för alla, ett anfallskrig kan inte lyckas, säger han enligt Reuters.

I Storbritannien delar man Trumps önskan om att avsluta kriget och att det finns en enkel lösning på detta.

– Ryssland skulle kunna göra detta redan i morgon genom att dra tillbaka sina styrkor och avsluta sin olagliga invasion, säger en talesperson för utrikesdepartementet, enligt Reuters.

Bild delad i två sektioner: Den vänstra sektionen visar en person i kostym med en mikrofon fäst på slaget. Den högra sektionen visar ett mötesrum med män i kostymer och uniformer sittandes vid ett konferensbord med skyltar för ”United States” och ”United Kingdom” och små brittiska flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”USA:s syn på hur kriget ska sluta stämmer mer överens med Putins än Zelenskyjs” – hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om förhandlingarna. Foto: SVT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet