Folkmassa i kvällsljus, en person håller upp en röd blossande bengal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under helgen protesterade tusentals människor mot regeringen i staden Novi Pazar. Samtidigt visade tusentals sitt stöd för Serbiens president Aleksandar Vučić i stora motdemonstrationer i huvudstaden Belgrad. Foto: OLIVER BUNIC

Utskälld Vučić håller motdemonstration i Belgrad

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot vanstyre och korruption har pågått i månader i Serbien.

Nu kontrar den hårt kritiserade presidenten Aleksandar Vučić med en egen manifestation.

– Deras färgrevolution är över, säger han från en scen i Belgrad.

Hundratusentals serber har sedan i november tagit till gatorna i en studentledd protestvåg mot korruption och vanstyre. President Vučić har i sin tur avfärdat dem som ett hot mot freden och finansierade av utländska underrättelsetjänster.

I ett försök till styrkedemonstration anordnar han under helgen en egen manifestation i huvudstaden Belgrad.

Stora demonstrationer i Serbien

På fredagen anslöt sig Vučić och flera andra ministrar till anhängare som bar en 200 meter lång serbisk flagga genom staden. På lördagen vandrade tusentals människor genom centrala Belgrad, längs stånd som erbjöd gratis mat och dryck.

På lördagskvällen framträdde Vučić framför anhängarna.

– Hade de inte gjort det här mot vårt land så hade vi varit hela Europas snabbast växande ekonomi i år, säger han, rapporterar den serbiska tidningen Danas.

– Deras färgrevolution är över, fortsätter han.

”Fira kärlekens seger”

Bland lördagens övriga talare sticker den bosnienserbiske presidenten Milorad Dodik ut. Han är internationellt efterlyst efter att ha beslutat att Bosien-Hercegovinas federala polis och rättsväsende inte längre har rätt att utöva makt i hans del av landet.

Dodik hyllade Vučić och slog fast att presidenten är den ende som kan upprätthålla ett ”starkt Serbien”.

Från flera håll i landet har lokala myndigheter organiserat transporter för presidentens anhängare till huvudstaden.

– Jag är här för att fira kärlekens och vänskapens seger, säger Jadranka Milic till nyhetsbyrån AFP.

Motdemonstration

I Novi Pazar, 300 kilometer söder om Belgrad, demonstrerar tusentals människor mot regeringen på lördagen.

Den utlösande faktorn bakom protestvågen – takkollapsen på den nyrenoverade tågstationen i Novi Sad i norra Serbien i november som dödade 16 personer – blev för många en alltför tydlig illustration av en korrupt statsapparat.

I mars kulminerade protesterna i vad som beskrevs som den största demonstrationen i landet på flera decennier. Då anklagades myndigheterna för att i strid mot lagen ha använt en ljudkanon – som kan orsaka spruckna trumhinnor och bestående hörselskador – mot fredliga demonstranter.

En ljudkanon fanns på plats, men enligt polisen användes den aldrig.

Fakta: Takkollapsen och protesterna

Den 1 november 2024, mitt i rusningstrafik, kollapsade ett 48 meter långt betongtak på tågstationen i Novi Sad i norra Serbien.

16 personer omkom, däribland ett sexårigt barn.

Tågstationen byggdes 1964 och hade renoverats mellan 2021 och 2024, fram tills strax före kollapsen. Olyckan är fortsatt under utredning.

Kort efter tragedin började demonstranter samlas i Novi Sad. Protesterna spred sig snabbt över Serbien, pådrivna av omfattande missnöje mot regeringen. Demonstranterna anklagar president Aleksandar Vučić regering för bland annat vanstyre, korruption, mediecensur och slappa byggnadsregler.

I slutet av december åtalades 13 personer, bland dem landets förre transportminister Goran Vesic, för olyckan i Novi Sad. Vesic meddelade kort därefter sin avgång.

I slutet av januari meddelade även premiärminister Milos Vucevic, som till stora delar är underordnad president Vučić , att han avgår. Det har dock fortfarande inte skett, eftersom avgången ännu inte behandlats av parlamentet.

Carl Fridh Kleberg i Belgrad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut för en månade sedan när SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg var på plats i Belgrad under demonstrationerna. Foto: Vlada Cakic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stora demonstrationer i Serbien

Mer i ämnet