Utsläppen av fossila koldioxider världen över minskade med 5,4 procent 2020 under pandemins nedstängningarna. Men den nya rapporten visar en ökning med 4,9 procent i år, till över 36 miljarder ton.
Resultaten framfördes i samband med mötet COP26 i Glasgow, för att ta itu med klimatkrisen och försöka komma överens om en handlingsplan för framtiden. Världens koldioxidutsläpp i år förväntas hamna på nästan samma nivå, kanske till och med högre, än rekordåret 2019, enligt en årlig rapport från Global Carbon Project.
– Vi kan inte utesluta att det sker en ökning av utsläppen 2022 när transportsektorn fortsätter att återhämta sig, säger Corinne le Querre, klimatförändringsprofessor vid brittiska University of East Anglia.
Kina släpper mest
Utsläppen beräknas öka mer i år än vad de minskade under förra året, när pandemin satte stopp för resande och minskade konsumtionen, vilket fick utsläppen att gå ned.
Kina, vars ekonomi accelererar i jämförelse med tidigare år, beräknas stå för 31 procent av världens utsläpp 2021. Även Indien kommer att stiga över landets utsläppsnivå 2019.
– Ekonomiska incitament handlar nu om att driva på konsumtionen, och det pressar i sin tur industrin, produktion och kol, säger le Querre.
I resten av världen som helhet ligger fossila koldioxidutsläpp hittills under 2019 års nivåer.
Ljus i mörkret
De ökade behoven av energi håller också högre takt än vad omställningen till fossilfria energikällor gör. Rapporten är dock inte fri från ljusglimtar. En grupp på 23 länder – däribland USA, Tyskland, Japan, Frankrike och Storbritannien – vilka tillsammans står för en fjärdedel av de globala utsläppen, har både hög tillväxt och en betydande minskning av utsläpp.