– De förändringar som krävs för att vända den globala uppvärmningen är både ekonomiskt och tekniskt genomförbara, säger WMO:s generalsekreteterare Petteri Taalas. Foto: Denis Balibouse, Gerald Herbert/TT

Rapport: Nya rekordhalter av växthusgaser

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av kolidoxid, metan och lustgas i atmosfären fortsätter att stiga. Enligt en ny rapport från den Meteorologiska världsorganisationen WMO är halten växthusgaser just nu förmodligen den högsta på 3 miljoner år.

Trots att pandemin tvingade stora delar av världsekonomin att stänga ned blev 2020 långt ifrån något hack i kurvan – tvärt om. Halten av växhusgaser i atmosfären nådde i stället nya rekordnivåer.

– Vi är långt ifrån att vara på rätt väg, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i ett pressmeddelande.

Klimat

Snabbare ökningstakt

Enligt rapporten nådde koldioxidhalten 413,2 miljondelar, ppm, och ligger därmed 49 procent högre än den gjorde innan industrialiseringen började på 1850-talet.

Den genomsnittliga ökningen för året låg dessutom ännu högre än snittet för den senaste tioårsperioden, som tidigare pekats ut som särskilt oroväckande. Och trots att utsläppen minskade temporärt under pandemin har trenden med stigande halter fortsatt under 2021.

– Men den nuvarande ökningstakten av halten växthusgaser i atmosfären kommer vi att se en temperaturökning vid slutet av det här århundradet som ligger långt över målet i Parisavtalet att hålla den globala temperaturökningen på 1,5 till 2 grader högre än under förindustriell tid.

Koldioxid, som gör att värmestrålningen från solen stannar kvar längre i atmosfären, står för närmare 70 procent av den uppvärmande effekten på klimatet. Och så länge världen fortsätter släppa ut fossil koldioxid genom att elda kol, olja och naturgas kommer den globala temperaturen fortsätta stiga.

Kräver skarpa åtaganden

WMO:s hoppas att deras rapport kan bli en väckarklocka inför COP26 – toppmötet om klimatet som börjar på söndag i Glasgow. Vad som krävs är skarpa åtaganden från de deltagande länderna, menar professor Taalas:

– Vi måste gå från ord till konkret handling som verkligen påverkar utsläppen av växthusgaser. Det handlar om att ompröva industrin, transportsystemen och hela vår livsstil. Och de förändringar som krävs är både ekonomiskt överkomliga och tekniskt möjliga.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Fakta växthusgaser:

  • Koldioxid står för den i särklass största delen, 66 procent, av den uppvärmande effekten. Många undersökningar visar att höjningen av koldioxidhalten i atmosfären beror på förbränning av fossila bränslen. Koldioxiden stannar i atmosfären i hundratals år och ännu längre i haven.
  • Metan  stananr kortare tid i atmosfären och står för ungefär 16 procent av den uppvärmande effekten. Ca 40 procent av utsläppenkommer från naturliga källor som våtmarker medan 60 procent kommer från fossila bränslen, boskapsuppfödning, jordbruk och eldning av biomassa.
  • Lustgas står för ungefär 7 procent av uppvärmningen. Utsläppen av lustgas kommer till 60 procent från naturliga källor, medan 40 procent är orsakade av mänsklig påverkan, exempelvis eldning av biomassa och gödsling.

Källa: WMO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet