Tysklands hälsominister Jens Spahn, från det kristdemokratiska CDU, har stöd även av Socialdemokraterna för sitt förslag om vaccinationsplikt. Foto: Markus Schreiber/Lukas Schulze/AP

Tyskland: Vaccinera ditt barn – annars väntar böter

Publicerad

I Tyskland riskerar du böter på 27 000 kronor och indragen förskoleplats om du vägrar att vaccinera dina barn mot mässling.

– Jag vill utrota sjukdomen, säger hälsominister Jens Spahn (CDU) som har lagt fram ett lagförslag om vaccinationsplikt.

I Tyskland har antalet vaccinerade sjunkit, vilket föranlett förslaget om böter. I vissa delar av landet når man inte upp till målet att 95 procent ska ha fått skydd mot mässling. Sju procent av landets förstaklassare saknar tillräckligt skydd, oftast för att de inte har fått den andra dos av vaccin som krävs för att förebygga sjukdomen.

– Vaccinationsplikt är till för att skydda hälsan för alla i samhället, säger hälsominister Jens Spahn (CDU), i en intervju till tv-bolaget ARD.

I Tyskland vill myndigheterna att även lärare och sjukvårdspersonal ser över sina skydd mot mässling.

Tre gånger fler fall

82 596 fall av mässling registrerades i Europa under 2018, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Det är tre gånger så många som året innan och femton gånger fler än 2016, då det lägsta antalet smittade noterades. 72 barn och vuxna dog i den smittsamma virussjukdomen under förra året i Europa.

Sverige är bland de fyra länder som klarar vaccinationsmålet på 95 procent av befolkningen. De övriga tre är Ungern, Slovakien och Portugal.

Intyg krävs

Enligt det tyska förslaget ska föräldrar behöva visa intyg om vaccinationer för att barnen ska få börja i förskola eller skola. Den som vägrar blir av med förskoleplatsen och riskerar böter.

– Barn under tio månader får inte vaccineras och är då särskilt utsatta. Riskerna med vaccinationer är vetenskapligt sett minimala jämfört med riskerna när man smittats, säger hälsominister Jens Spahn, som hoppas få igenom förslaget före sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.