Hör personal kopplad till organisationen Läkare utan gränser berätta om situationen i Indien, Uganda och Jemen. Foto: Reuters/SVT

Stora skillnader i vaccineringstakten i världen

Uppdaterad
Publicerad

Flera av världens fattiga länder ligger långt efter i vaccineringen mot covid-19.

– Det som hänt personer i låginkomstländer är att vi blir andra andra klassens medborgare, säger Leena Menghaney, som arbetar med Läkare utan gränser i Indien.

På många håll i världen går vaccineringen mot covid-19 fortfarande långsamt. 45,3 procent av världens befolkning har fått minst en dos vaccin. I låginkomstländerna har endast 2,3 procent av befolkningen fått minst en dos, enligt Our world in data.

Människorättsorganisationen Amnesty kräver att två miljarder doser ska distribueras till världens fattigaste länder innan året är slut, enligt en rapport som släpptes i september. Enligt rapporten har läkemedelsbolaget Pfizer Biontech levererat nio gånger fler doser bara till Sverige, än till alla låginkomstländer tillsammans.

”Behövs rättvis fördelning”

I Uganda har 0,88 procent av befolkningen fått två doser vaccin.

– För att bekämpa det här globala problemet måste vi ha en rättvis fördelning av vaccinet. Jag önskar att äldre personer eller de med underliggande sjukdomar anses vara sårbara även här, säger Robert Keango, som är medicinskt ansvarig hos Läkare utan gränser i Uganda.

Leena Menghaney är jurist och arbetar med Läkare utan gränser i New Dehli. Hon engagerar sig för att patent på vaccin ska tas bort.

– Inte bara vuxna utan även barn i höginkomstländer vaccineras medan vi i låginkomstländerna bara kan se på. Det finns en dubbelmoral som inte bara skadar människors hälsa utan också underminerar den globala solidariteten, säger Leena Menghaney.

Här är länderna i botten

Siffror från Our world in data, den 1 oktober 2021. Här uppdateras siffrorna löpande.

Här är länderna som ligger längst ner i listan över andel fullt vaccinerade:

Kongo-Kinshasa: 0,04 %

Haiti: 0,16 %

Jemen: 0,16 %

Turkmenistan: 0,16 %

Benin: 0,17 %

Tchad: 0, 17 #%

Centralafrikanska republiken: 0,2 %

Sydsudan: 0,26 %

Kamerun: 0,31 %

Guinea-Bissau: 0,37 %

Niger: 0,42 %

Papua Nya Guinea: 0,49 %

Sierra Leone: 0,52 %

Liberia: 0,53 %

Tanzania: 0,57 %

Madagaskar: 0,65 %

Etiopien: 0,71 %

Burkina Faso: 0,78 %

Nigeria: 0,88 %

Uganda: 0,88%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.