Vaccinkonflikten mellan rika och fattiga länder växer

Uppdaterad
Publicerad

I rekordfart har Elfenbenskusten satt igång att vaccinera prioriterade grupper, dit hör armén, lärare, sjukvårdspersonal och alla över 50. Det är ett av de första länderna i Afrika som får gratis vaccin via FNs vaccinationsprogram Covax.

Men konflikten växer mellan de fåtal rika länder som köpt upp över hälften av doserna i världen, på bekostnad av de fattigaste länderna.

Hundratals människor köar på fotbollsarenan i megastaden Abidjan. Allt sker snabbt och välorganiserat.  Först  sitter människor utomhus med en nummerlapp. Sen ropas de upp, och får sin temp tagen innan de släpps in. På bara 48 timmar har man byggt ett enormt, luftkonditionerat tält där sjuksköterskor sitter i långa rader av små bås för att vaccinera. 

– Jag är väldigt nöjd, faktiskt lycklig, säger Eric Cyrille Savi till SVT. Han är egenföretagare och en av de första att ställa sig i kö för vaccinet. Han hade inga betänkligheter att ta sprutan.

– Nej tvärtom, jag uppmanar nu alla släktingar och vänner att de också måste vaccinera sig.

Rykten sprids

Men sjukvårdspersonalen rapporterar att det finns utbredda fördomar mot vaccinet. Via sociala medier sprids rykten att vaccinet är del av statens hemliga agenda att ändra människors DNA eller göra dom infertila. För att nå ut med lugnande besked har ministrar i både Ghana och Elfenbenskusten låtit sig vaccinera sig först av alla inför tv-kamerorna. 

Sverige är ett av 30-tal länder som finansierat de 500 000 doser av vaccinet Oxford- Astra Zeneca  som nått Elfenbenskusten. 

Men antalet doser som FN och Världshälsoorganisationen WHO hittills lyckats få ihop till afrikanska länder är alldeles för få.  

Det finns en utbredd kritik mot att 14 av världens rikaste länder lagt beslag på över hälften av världens vaccinationsdoser. Ett exempel är Storbritannien som köpt upp 407 miljoner doser de kommande två åren, trots att man bara har 67 miljoner invånare. Premiärminister Boris Johnson har lovat skänka resten till utvecklingsländer- senare.

Rättvis fördelning avgörande

Det har fått WHOs generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus att gå i taket. Utan att nämna Storbritannien sa han nyligen att ” bara för att ni har pengar betyder inte att ni får använda era pengar att köpa vaccin”.

Rättvis fördelning av vaccinet anses vara väldigt viktig för att förhindra att nya mutationer ska dyka upp i de länder som saknas vaccinationsskydd. 

Enligt WHO måste 70 procent av världens medborgare vaccineras för att man ska kunna uppnå flockimmunitet och detta ska helst ske inom ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.