Foto: SVT

Nationalismen kring vaccinen – vem har rätt till vaccinet?

Uppdaterad
Publicerad

Är det rätt av ett land att roffa åt sig så mycket coronavaccin man kan, för att man kan? Eller annorlunda uttryckt: Har ett lands regering ett ansvar att prioritera de egna medborgarna först?

Frågan vållar huvudbry världen om, och vissa bedömare varnar för en global risk.

Vaccinnationalism är inte bara ”moraliskt oförsvarligt” utan också socialt, ekonomisk och medicinskt kontraproduktivt. Det skarpa budskapet levererade förra veckan WHO-chefen Tedros Ghebreyesus i en debattartikel i magasinet Foreign Policy, som i helgen följdes upp vid en presskonferens.

Där pekade han på hur ett litet antal rika länder står för en kraftig majoritet av alla vaccinationer. Regeringar har förvisso ett ansvar att skydda sina egna medborgare men man bör också bör dela med sig när riskgrupper har vaccinerats, sa Ghebreyesus.

– Om vi inte kan pressa ned viruset överallt så kan vi hamna tillbaka på ruta ett.

Riskerar förlänga pandemin

Regeringar är under stor politisk press att leva upp till medborgares hopp och förväntningar. Thomas Bollyky, chef för global hälsa vid amerikanska tankesmedjan CFR varnade redan i juli för ”vaccinnationalismens tragedi”, ett hamstrande som riskerar att förlänga pandemin.

– Länder agerar nationalistiskt, på ett sätt de historiskt gjort kring handel, säger han till nyhetsbyrån Bloomberg.

Försvarar Storbritannien

Men synen på ett lands främsta ansvar i en pandemi går isär, som i det pågående vaccingrälet mellan EU och Storbritannien – en dragkamp om vaccin som inte räcker till alla.

Brittiske högerdebattören Tom Harwood anser att Storbritannien bör fortsätta att vaccinera sin egen befolkning innan man lämnar ifrån sig vaccindoser.

– Ett uttryck vi ofta hör på flygplan är att man ska sätta på sig sin egen syrgasmask innan man hjälper någon annan, säger han i veckans avsnitt av Utrikesbyrån.

Viruset kan leva kvar

Men vaccinnationalismen handlar inte bara om gruff i Europa. Experter varnar för klyftor mellan rikare länder som har råd att sluta egna vaccinavtal och fattigare länder som är beroende av internationella system. System som enligt WHO är tänkta att vara solidariska men också de mest effektiva.

En risk om rikare länder köper upp alla vaccin är att viruset lever kvar i fattigare länder, enligt Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin. Om hotet ska försvinna måste hela världen bli bättre på att vaccinera, säger han.

– Där är vi inte ännu i världen utan den här vaccinnationalismen är påtaglig.

Denna veckans Utrikesbyrån handlar om den internationella dragkampen om coronavaccin – vem har egentligen rätt till sprutan? Se det på SVT Play eller 22.00 på tisdag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.