Fouad Youcefi, USA-korrespondent, om Trumps första tal efter det misslyckade attentatet mot honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA-korrespondent Fouad Youcefi om det viktigaste från Trumps tal från republikanska konventet i Milwaukee. Foto: SVT

Vad vill du veta om amerikansk politik?

Uppdaterad
Publicerad

USA befinner sig i mitten av en intensiv presidentvalskampanj. Sittande president Joe Biden hänger löst efter krav på hans avgång och före detta presidenten Donald Trump har överlevt ett mordförsök.

Hur påverkas det politiska klimatet – och det kommande valet? Läs den tidigare chatten med SVT:s Fouad Youcefi här.

Vad vill du veta om amerikansk politik?

Pinnat inlägg

Nu behöver jag avrunda, hitta någonstans att parkera och förbereda för direktsändning i Rapport klockan 19.30. Tack för alla kloka frågor! Det går alltid bra att höra av sig till mig i sociala medier eller på mejl fouad.youcefi@svt.se om ni undrar något. Ha en fin kväll!

Petter • Hej, du skriver att i representanthuset väntas Demokraterna få majoritet till skillnad från idag då republikanerna har majoritet. Hur förklaras det?

Det är baserat på de opinionsmätningar som finns från olika kongressdistrikt. Jag kan inte närmare förklara skälen bakom detta eftersom de är olika i respektive kongressdistrikt.

Ric • Chansen till fred i Ukraina ökar väl väsentligt om Trump vinner?

Det beror på vem man frågar. Trumplägret säger naturligtvis ja. Samtidigt har Trump öppnat upp för att i förhandlingar låta Ukraina ge upp delar av sitt territorium till Ryssland. Så, frågan är såklart hur dyrköpt en sådan fred hade blivit.

Gunilla • Vilka kandidater förutom, Kamala Harris, är mest troliga att väljas inom demokraterna som presidentkandidat ?

Det talas mest om några olika guvernörer, bland annat Gavin Newsom från Kalifornien, J.B. Pritzker från Illinois och Gretchen Whitmer från Michigan. Men man kan också tänka sig att någon av Bidens ministrar kan vara en kandidat, exempelvis infrastrukturministern Pete Buttiegieg.

Stefan • Tror du vi rör oss mot ett scenario där Biden till sist inser och accepterar att hans klängande vid rollen som Demokraternas kandidat mest är en form av själviskhet?

Jag vet inte om det handlar om själviskhet. Själv säger han att han genuint tror att han är bäst skickad att slå Donald Trump. Men för att svara på din fråga så har jag svårt att se hur Biden ska kunna ta sig upp ur den här djupa interna krisen, entusiasmera lika många väljare som för fyra år sedan, och övertyga väljarna om att han fixar fyra år till. Men, Biden har motbevisat skeptiker förr.

Eva Bergman • Hej,
Vilket svenskt parti ligger närmast USAs Demokraterna?

De flesta, skulle jag säga. Men det är lite olika i olika frågor. Med tvåpartisystemet i USA så ryms väldigt många åsikter i få partier.

Jag hinner med några frågor till härifrån, innan det är dags för mig och fotograf Ronald Verhoeven att förbereda oss för medverkan i Rapport, 19.30.

Johan • Har man från federalt håll gjort några ändringar i röstningsproceduren så risken för en fuskdiskussion minskar?

Valen i USA sköts av delstaterna. De federala myndigheterna har alltså inte särskilt mycket med valet att göra. I mängder av delstater, som t.ex. Georgia och Arizona har man både ändrat i regler/lagar och på rutiner för att göra valet ”säkrare”. På en del håll har det dock lett till kritik för att man gjort det svårare för människor att kunna rösta.

Tom • Varför kan inte Demokratiska partiet helt enkelt bestämma att Biden ska stiga åt sidan? Nu verkar det ju som att han själv helt har makten att sitta kvar.

I princip har han makten att sitta kvar. Han blev demokratiskt framröstad i primärvalen till partiets kandidat, något som officiellt ska bekräftas genom omröstning på konventet. Jag har mycket svårt att se Demokraterna öppet tvinga bort honom, mer än på det sätt några nu försöker utöva påtryckningar för att få honom att själv stiga åt sidan.

Jörgen • Jag har sedan länge trott att Mrs Obama kommer att bli Demokraternas kandidat. Vad tror du om det.

Här får jag göra dig besviken, men det lär inte hända. Hon har själv sagt att hon inte tänker ge sig in i politiken.

Peter • Kommer diverse kändisar kunna påverka president valet då Donald Trump lockat till sig Kid Rock,Hulk Hogan,Dana White?
Vad är själva grejen i USA med olika kändisar som lockbeten in i
politiken?

Kändisar har varit med och påverkat amerikanska val i 100 år. I starten handlade det om betalda samarbeten, sponsring helt enkelt, medan det nu handlar mer om ideologi. Den enda kändisen som jag vet statistiskt gjort skillnad var Oprah Winfrey 2008 när Obama blev vald. Och så har säkerligen stödet från tidigare presidenter haft viss betydelse genom åren. Hulk Hogan tror jag inte kommer locka några avgörande skaror väljare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet