Joe Biden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här personerna kan få USA-president Joe Biden att hoppa av. Foto: TT

Kraven på Joe Bidens avgång har väckts till liv igen: ”Sitter säkrare nu”

Uppdaterad
Publicerad

Avgångskraven på Joe Biden uppgavs ligga på is efter mordförsöket på Donald Trump. Men det blev en kort respit. Redan på tisdagen höjdes återigen kritiska röster mot Biden.

Samtidigt finns planer på att formellt välja Biden till presidentkandidat i förväg.

– Han sitter säkrare nu än vad han gjorde för en vecka sedan – men han sitter inte säkert, säger USA-kännaren Jakob Stenberg.

Planerna går ut på att genom ett virtuellt möte göra det i praktiken helt omöjligt för andra kandidater att väljas till presidentkandidat på konventet i augusti. Redan i slutet av maj meddelade partiet att det fanns sådana planer, på grund av en lag i Ohio.

Men nu beskrivs draget snarare som ett försök att krossa upproret inom Demokraterna en gång för alla. Skulle det virtuella mötet genomföras behöver Biden bara ducka avgångskraven i två veckor till, enligt amerikanska Axios.

USA-val 2024

– Att man vill göra såhär tyder på att man vill säkra nomineringen så fort det går, säger Jakob Stenberg.

Splittrat parti

Dagen efter att Trump blev skjuten sa källor till NBC att det gjorts en paus i försöken att avsätta Biden.

– Momentum har gått förlorat, sa en källa då.

Men det gick bara två dagar innan debatten väcktes ur sin dvala. Enligt Axios är det just planerna på en förtida nominering av Biden som upprör.

Dessutom har Axios tagit del av ett brev som går runt mellan demokrater i kongressen vars innehåll är kritiskt mot idén att skynda på valet av Biden.

”Vi ber er att avbryta planerna (...) och avstå från extraordinära procedurer som skulle kunna uppfattas som inskränkande på en legitim debatt,” står det i brevet.

Turerna fram och tillbaka tyder på splittring inom partiet, säger Stenberg.

– Demokraterna är splittrade kring hur man ska besegra Trump, inte att man ska göra det. Jag har svårt att se hur man ska överbrygga den splittringen, för Biden blir inte yngre.

– Men jag tror att chansen att han sitter kvar har ökat efter attentatet. Debatten har lugnat sig.

Allt svagare Biden-stöd

Den interna kritiken mot Biden går hand i hand med sviktande opinionssiffror för den sittande presidenten. Enligt en färsk mätning från YouGov leder Trump i alla sju ”swing states” – alltså de stater som brukar anses vara extra viktiga att vinna.

Den mätningen genomfördes dessutom innan mordförsöket på Donald Trump. Flera experter tror att attentatet kommer gynna den forne presidenten, åtminstone i opinionen en tid efter.

– Trumps anhängare kommer bli ännu mer entusiastiska för honom. Att hans väljare är mer motiverade än Bidens, speciellt i ”swing states”, kan bli nyckeln till att han vinner valet, säger Jakob Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet