AFP/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur smakar egentligen krypen när de serveras på finrestaurang i London? Se gästerna smaka maten här. Foto: AFP/TT

Världens första insektsbaserade restaurang har öppnat: ”Smakar kött och svamp”

Uppdaterad
Publicerad

London har mötts av riktigt krispiga nyheter. Världens första restaurang med en helt insektsbaserad meny har öppnat.

Men det är inte bara världens matkonnässörer som möter beskedet med entusiasm.

I London har restaurangen Yum Bug precis slagit upp dörrarna. Världens första restaurang med insektsbaserad meny.

– Den stora utmaningen med insekter i väst är den kulturella barriären. Vi är här för att förändra människors uppfattning om insekter, säger Leo Taylor, grundare av Yum Bug.

Men att äta insekter i sig är inget ovanligt. I ungefär 120 länder är det vanligt att konsumera insekter som mat och mer än 2000 insektsarter uppskattas vara ätbara.

Insekter – framtidens protein?

Men den som skyr att lägga en larv eller en syrsa på tallriken kan behöva se över sina vanor framöver.

World Economic Forum har nämligen presenterat tre anledningar till varför insekter kan vara framtidens protein:

  1. Ätbara insekter kan producera likvärdiga mängder protein av hög kvalitet jämfört med djur
  2. Insekter kräver mindre skötsel och underhåll än boskap
  3. Världens protein håller på att ta slut

Högre proteinhalt än kött

Industrin för ätbara insekter väntas nu växa med 50 procent till 2032, till många klimatforskares stora glädje. Ätbara insekter anses nämligen vara ”supermat” då de är extremt proteinrika, med låg fetthalt och hög andel aminosyror.

En nyligen genomförd studie visade också att insekter innehåller mellan 9,96 och 35,2 gram protein per 100 gram, jämfört med mellan 16,8 och 20,6 gram för kött.

Insektsodling orsakar mindre avskogning

Enligt World Resources Institute kommer nästan 10 miljarder människor bo på jorden år 2050. Efterfrågan på protein kommer då att överstiga vår förmåga att anskaffa det.

Det betyder att mänskligheten behöver öka på livsmedelsproduktionen och minska koldioxidutsläppen på samma gång.

Att just insekter nu ses över som ett alternativ för klimatvänlig livsmedelsproduktion beror på insektsodling tar mindre plats och orsakar mindre avskogning och utsläpp än boskapsskötsel.

Men hur smakar det egentligen? Se vad restaurangens gäster tycker om maten i videon ovan.

Industrin för ätbara insekter förväntas växa med nästan 50 procent mellan 2023 och 2032 enligt Global Market Insights research and consulting group. Foto: Tony Gutierrez

Sju sorters insekter som förväntas dyka upp på tallriken

Sedan 27 oktober 2020 är det även lagligt att sälja insekter för konsumtion. Här är några av de vanligaste krypen som förväntas bli allt vanligare på matbordet:

  • Mopanelarver: En av de mest näringsrika insekterna. Kejsarmalens larver äts kokta eller soltorkade.
  • Mexikanska gräshoppor: En proteinrik delikatess som serveras rostade och kryddade i Mexiko.
  • Fjärillarver: Dessa larver har urbefolkningen i Australien ätit sedan länge. De tjocka vita larverna från arten Witchetty Grub sägs smaka av mandel.
  • Termiter: Stekta, soltorkade, rökta eller kokta. Termiter är en källa till protein.
  • Bärfisar (eng. stinkbugs): Äts redan rikligen i Asien.
  • Mjölmaskar: En av de få insekter som har nått västerländska menyer.
  • Afrikansk palmvivel: En insekt som flera afrikanska stammar äter som traditionell mat.

Källa: Yle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.