Jared Isaacman på rymdpromenad i rymden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när miljardären Jared Isaacman genomför den första privata rymdpromenaden. Foto: Reuters

Historisk rymdpromenad genomfördes – första privatarrangerade

Uppdaterad
Publicerad

Besättningen i rymdprojektet Polaris Dawn gjorde på torsdagen historiens första helt privatarrangerade rymdpromenad.

Det som en del i en kommersiell femdagars expedition.

– Det gäller att de är försiktiga, säger Christer Fuglesang i SVT:s sändning.

Det kommersiella rymduppdraget Polaris Dawn finansieras och leds av miljardären Jared Isaacman. I besättningen finns också en före detta stridspilot och två anställda på Elon Musks SpaceX, företaget som utvecklat raketen.

De fyra i besättningen sköts upp i tisdags för en fem dagars expedition där de under uppdraget väntas testa nya rymddräkter samt Starlinks laserkommunikation i rymden.

Och under torsdagen var det dags för den första privatarrangerade rymdpromenaden någonsin.

”Fantastisk känsla”

Christer Fuglesang som gjort flera rymdpromenader i sitt liv säger i SVT:s direktsändning att det var mycket nerver innan han gjorde sin första – mer än själva uppskjutningen.

– Känslan att glida runt utanför rymdstationen är fantastisk, mer ut i rymden kan man inte komma. Det är den största drömmen av de flesta rymdfarare att göra en promenad.

Han fortsätter med att säga att dagens promenad innebär ett test för en helt nytt system framförallt med den nya rymddräkten.

– Det viktiga är att man har en uppgift och det är den man ska lösa, i vårt fall var det att bygga rymdstation kan man säga. Men man ska alltid vara mycket medveten om vad man gör och var man är, man ska vara situationsmedveten.

– Och det är första gången de testar det här systemet så det gäller att de är försiktiga.

En del av en större plan

Simon Westerlund som är raketingenjör i Kiruna säger att det framförallt är den nya tekniken som ska testas som gör promenaden spännande. Men också att det är en del av SpaceX större plan.

– För en anledningen till att SpaceX finns är för att Elon Musk vill göra människan till en interplanetär art, säger han.

– Det här är en del av den större planen att utveckla teknik för att människan ska på ett enkelt och billigare sätt kunna resa i rymden. Då måste man ha till exempel de här rymddräkterna och det här är inte slutprodukten det är ett delsteg.

Historisk promenad

Vid klockan 12.50, svensk tid, öppnades luckan ombord och miljardären Jared Isaacman tog sina första steg ut i vad som är en historisk rymdpromenad.

Efter Jared Isaacman, vid 13.05 svensk tid, gick den SpaceX-anställde Sarah Gillis ut på sin rymdpromenad. Till vardags ansvarar Sarah över företagets utbildningsprogram för astronauter.

Ungefär en kvart senare återvände hon till kapseln och stängde luckan bakom sig – och därmed den historiska rymdpromenaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.