Den tidigare presidenten Donald Trumps mugshot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fotot på Trump har redan tryckts upp på t-shirts som finns till försäljning på Donald Trumps hemsida. Se dem i klippet. Foto: Fultons polisstation

Trump blir USA:s första expresident att ta en mugshot

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump skrev under natten till fredag historia som den första tidigare amerikanska presidenten att få en så kallad mugshot tagen. Han är även den första expresidenten att över huvud taget åtalas för ett brott – eller närmare bestämt fyra.

Under torsdagskvällen, lokal tid, flög Donald Trump från New Jersey till Atlanta för att överlämna sig själv till myndigheterna i Georgia. Besöket på häktet i Fulton varade i mindre än 30 minuter, där han fick lämna fingeravtryck, ta en mugshot (förbrytarbild), mätas och bli vägd.

En mängd anhängare och motdemonstranter hade samlats utanför byggnaden. En av dem 30-åriga Laura Loomer, en republikansk före detta kongresskandidat.

– Vi vill sätta hans mugshot på en t-shirt. Det kommer att synas över hela världen. Det kommer att bli en mer populär bild än Mona Lisa, sa hon, enligt Reuters.

Även motståndare fanns på plats.

Mugshot redan historisk

Fultons polischef Pat Labat sa vid torsdagens formella åtal att den 77-årige, tidigare presidenten behandlades som ”vilken annan fånge som helst”.

SVT:s USA-korrepsondent Fouad Youcefi konstaterar att porträttet på Donald Trump redan har blivit ikonisk och historisk.

– För Trumps motståndare symboliserar den hur extrem hans rörelse blivit. Hans anhängare jämför i stället den med bilder på en fängslad Nelson Mandela, eller på Che Guevara. De ser Trump som en martyr och bilden som ett bevis på hur hans politiska motståndare utsätter honom för en häxjakt, säger Youcefi i Morgonstudion.

Trump anklagas för att ha försökt påverka valresultatet i delstaten Georgia 2020. Han står sedan tidigare åtalad för bokföringsbrott, för att ha undanhållit hemligstämplade dokument och för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020. Totalt misstänks han för 91 brott.

Dyr borgensumma

I stället för att hållas i förvar fram till rättegången har Trump gått med på att betala en borgensumma om 200 tusen dollar (motsvarande cirka 2,2 miljoner kronor) och andra frigivningsvillkor. Ett av de är att han inte får använda sociala medier. Han får inte heller kommunicera med några av sina elva medåtalade eller vittnen i fallet.

Med anledning av den betalda borgen kunde expresidenten promenera ut ur polisbyggnaden strax efter sin ankomst.

– Jag har inte gjort något fel, sa han i ett kort uttalande inför reportrar på plats, rapporterar CNN.

En stund efter att hans mugshot blev tillgänglig för allmänheten gjorde Trump en comeback på X, tidigare Twitter, och publicerade fotot på sitt konto. Det återstår att se om inlägget bryter mot borgenvillkoren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters & Jessica McGowan/AFP/TT

Fakta: De pågående rättsprocesserna mot Donald Trump

Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.