Chris Dancys smarta glasögon agerar kamera, gps, kalender och sökverktyg. Foto: SVT

Världens mest uppkopplade man

Uppdaterad
Publicerad

Svettas du över statusuppdateringar och flödet av ny teknik? Då kan du tänka på Chris Dancy – han är ständigt uppkopplad och har hundratals program igång samtidigt. Han är själv helt säker på att han är världens mest uppkopplade man.

Chris Dancy, 45 år från Denver, USA, började logga data om sig själv för fem år sedan. Det var när han spelade dataspelet the Legend of Zelda som han fick idén.

– När jag skulle avsluta programmet så sa den att all data som jag matat in skulle försvinna. Jag tänkte att det var onödigt så jag började spara den själv. Då såg jag olika mönster som jag kunde använda mig av i mitt liv, säger Dancy.

Medier

Uppkopplad mot 300 till 700 program

Så småningom började Chris Dancy använda sig av så kallad wearable technologies, kroppsnära apparater som samlar data både inifrån och utifrån.

När SVT träffar honom i San Diego har han sju olika sensorer på kroppen, samt två smarta telefoner, som alla plockar upp signaler om hans kropp, beteende, vad han ser och om miljön runt omkring honom.

På näsan sitter till exempel ett par smarta glasögon som bland annat agerar kamera, gps, kalender och  sökverktyg. På armen sitter en sensor som mäter vikt, sömn, aktivitet och annat om hans kropp. En kamera på tröjan tar ett foto varje sekund, som ett slags virtuellt minne.

Ett bälte runt midjan håller koll på hans hållning – om han börjar böja för mycket på ryggen får han en signal om att han bör räta upp sig.

Ändrade sina matvanor

För ett par år sedan ville Chris Dancy gå ned i vikt. Han började analysera sina matvanor.

– Jag blev snabbt medveten om vad jag åt, när jag åt, varför jag åt just då och att vissa personer fick mig att äta sämre mat. Genom att checka in på restauranger och notera vad jag åt och vad det kostade fick jag fram data som till exempel att jag tenderade att äta sämre mat ju närmare lönedagen det var.

– När jag väl hade fått fram den datan kunde jag börja bryta mönster. Jag tvingade till exempel mig själv att gå eller springa till en restaurang om det kostade under 20 dollar.

Ett ”smart” hem

Även Chris Dancys hus är fullt av sensorer. Hans säng är till exempel uppkopplad mot olika system för att kontrollera hur han sover och rör sig. När han väl somnar slår en telefon igång ett program som analyserar de ljud han ger ifrån sig. När han vaknar tänds ett visst ljus beroende på hur han har sovit.

Sensorer i köket och badrummet håller koll på hans mat- och toalettvanor. Till och med hunden Rockys steg övervakas och analyseras.

Föreläser på heltid om ”wearables”

För ett par veckor sedan sa Chris Dancy upp sig från sitt jobb på ett it-företag och lägger nu all tid på att åka världen runt för att föreläsa om den nya, smarta tekniken. I USA kallas den för wearable technology, men i Sverige finns det ännu inget etablerat namn på tekniken.

Det är främst företag som vill att Chris Dancy ska komma och föreläsa. Inom alla affärsområden finns det en stark längtan efter att skapa en produkt eller en programvara som kan göra livet enklare och smartare för konsumenten.

Den smarta tekniken är främst stor och kommer att växa inom hälsosektorn. Nyligen så röstade till exempel Kanada igenom en ny lag som tillåter läkare att ordinera en app istället för medicin.

Chris Dancy menar också att vi måste förbereda oss på framtiden.

– För våra barns skull måste vi redan nu tänka på hur framtiden kommer att se ut. Om tio år kommer arbetsmarknaden att vara helt annorlunda. Vissa jobb kommer inte längre att vara nödvändiga och vi kommer att ha en ny ekonomi.

Utvecklingen går snabbt

Redan om tre år spår Chris Dancy att alla kommer att använda sig av kroppsnära teknik på ett eller annat sätt. Den kommer dessutom att bli alltmer kroppsintegrerad. Redan nu finns företag som börjat med så kallade e-tatueringar.

– 2017 kommer de flesta att ha ett dataassisterat liv, precis som vi har gps:er i dag. Jag tror att vi kommer att kunna sätta oss på en restaurang och stolen, bordet och menyn förstår vad vi vill ha. Datan finns redan men intresset är ännu inte så stort.

Kan inte koppla ned

Det kan ju tyckas stressande att vara Chris Dancy, men han menar att tekniken i stället gör hans liv enklare. Poängen är att allt är automatiserat så att han själv inte behöver mata in speciellt mycket data för att få en analys. Ibland försöker han dock koppla ned.

– Om jag ska träffa en ny person som inte känner till allt detta så tar jag av mig alla prylar. Det är av respekt gentemot den andra personen som kanske känner sig övervakad. Men eftersom jag har så många program igång samtidigt är det helt omöjligt att helt koppla ned.

Finns det något jobbigt med att ständigt vara uppkopplad?

– Ja, jag måste ladda batterier hela tiden!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet