En polisanställd ger mat till en man under den första karantändagen i Indien. Foto: TT

Världens största karantän kan slå hårt mot de fattiga

Publicerad

Indiens 1,3 miljarder invånare sitter nu i karantän för att undvika att coronaviruset får fäste i landet. Något som kan bli ett hårt slag mot landets fattiga.

– Får de inte jobba blir det ingen mat på bordet. Det finns inga marginaler, säger SVT:s korrespondent Malin Mendel.

På onsdagen sattes världens näst folkrikaste land i karantän. Det innebär att ungefär en fjärdedel av jordens befolkning nu lever under någon slags karantän med anledning av coronautbrottet.

Indien har hittills rapporterat drygt 600 coronafall och tio dödsfall till följd av viruset.

Coronapandemin

– Det finns säkert ett enormt mörkertal, säger SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel.

”Varje dag är en kamp”

Hon ser vissa faror med att landet stängs ner, inte minst med tanke på landets ekonomiska klyftor.

– Jag vet att många är väldigt oroade för sin ekonomi. Många jobbar för dagslöner och vet aldrig vad de har för jobb nästa dag, varje dag är en kamp. Om de inte får komma ut och jobba blir det heller ingen mat på bordet. Det finns inga marginaler.

Malin Mendel menar att det är för tidigt att säga vad de nya restriktionerna kommer att få för konsekvenser.

– Men i värsta fall kan det bli kaos om folk grips av panik, det finns inte samma tilltro för myndigheter i Indien som i exempelvis Sverige. Det finns mycket korruption och många litar inte på att staten vill allas bästa.

”Bor extremt tätt”

Samtidigt finns det anledning för myndigheterna att göra vad de kan för att försöka stoppa coronaviruset spridning, enligt Malin Mendel.

– Ta Bombay där det finns över 20 miljoner människor i en enda stad. Ungefär hälften av dem bor extremt tätt i vad vi skulle beskriva som slumområden. Många familjer har bara ett rum där de sover på golvet, det finns ingenstans att ta vägen för att hosta eller hålla avstånd, säger hon.

– Myndigheterna vet att det kommer att bli väldigt svårt att stoppa viruset om det får fäste i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet