Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inget pekar på en global kraftsamling för klimatet” – hör Erika Bjerströms analys av läget. Foto: AFP, SVT

”Världens uttorkade floder vittnar om pågående klimatkatastrof”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Från Kina i öst till USA i väst rapporteras nu hur de stora floderna håller på att torka ut. Det är det senaste larmet efter sommarens obarmhärtiga värmeböljor och regnbrist.  Men hettan och oron för den globala energiförsörjningen har till ökad användning av fossila bränslen. I ett unikt upprop efterlyser nu desperata forskare politisk handling. 

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

De är så uttorkade att det syns från rymden. Flodbäddarna ligger sandiga och nakna. De sjunkande vattennivåerna i många av världens mest majestätiska floder avtäcker nu sina uråldriga hemligheter. Fram träder nu sjunkna flygplan från Nazityskland och en gammal romersk bro från 1000-talet.

I Yangtzefloden i Kina blottläggs 600 år gamla Buddha-statyer. I ett sällsynt tillkännagivande har Kinas meteorologiska institution deklarerat sommarens torka som den värsta sen mätningarna inleddes. Shanghai har drabbats av elbrist när vattenkraftverken går torra och fabriker får stänga. Floder i Iran och USA torkar, till exempel Coloradofloden som försörjer 40 miljoner människor med vatten. 

Klimat

Samtidigt har vissa delar av Kina samt Pakistan och Bangladesh också drabbats av skyfall. Pakistans klimatminister har deklarerat att landet är drabbat av en klimatkatastrof.  Nära en tredjedel av landet ligger under vatten.

Värsta torkan på 500 år

Europa upplever sin värsta torka på 500 år. Iberiska halvön är torrare än det varit på 1 200 år. Även här avtäcks spöklika hälsningar från tidigare generationer. I floden Elbe dyker gamla ”hungerstenar” från medeltiden upp som varnar för att svält är att vänta om floden är så här uttorkad. Enligt EU-kommissionens forskningscentra är torkan förödande för jordbruket och kommer att leda till matbrist, försämrad elproduktion och sämre förmåga att kyla kärnkraftsreaktorer.

När nivåerna i floder som Donau, Rhen, Loire, Guadiana och Po sjunker kan de inte fungera som transportleder eller bevattna jordbruket. Torkan grundlades redan under en torr vinter då det snöade ovanligt lite i Alperna, vilket lett till mindre smältvatten i floderna.

Orsakerna är flera, väderfenomenet La Niña med en avkylning av Stilla Havet påverkar, men den viktigaste orsaken enligt klimatforskarna är att uppvärmningen av planeten fortsätter. Det suger fukten från jordens yta.  Och klimatförändringarna accelererar i en takt som förvånar forskarna. Flera studier visar att den senaste tidens utveckling var förväntad först 2080, något som även FNs klimatpanel IPCC slog fast i februari.

Sommarens extremväder visar vad som sker när klimatsystemen börjar skena. Men extremvädret har inte påskyndat de globala ansträngningarna att fasa ut fossila bränslen. Tvärtom. Paniken över den globala energiförsörjningen efter Rysslands invasion av Ukraina har lett till att kolförbränningen ökar. Också hettan leder till ökad kolförbränning när luftkonditionering ökar och vattenkraften slås ut.

Unikt upprop för klimatet

Klimatforskare världen över ryter ifrån med en aldrig tidigare skådad desperation. I ett unikt upprop i Aftonbladet i torsdags, undertecknat av över 1 900 svenska forskare, varav 355 professorer, under rubriken ”Nog nu, politiker – ta klimatkrisen på allvar” så beskriver de sig som ”förtvivlade, vanmäktiga och rasande”. De hänvisar till en sommar med livshotande värmeböljor i stora delar av världen och att varken Sverige eller de flesta andra länder är i närheten att klara de utsläppsminskningar som krävs för att klara Parisavtalets mål på max 1,5 grads uppvärmning.

Covidpandemin visade att världen klarar krishantering och snabb omställning när det gäller. Det är det som klimatforskare sätter sitt hopp till, i ett snabbt krympande tidsfönster. Men det är ingenting som tyder på att en sån global kraftsamling skulle vara på gång. I stället vittnar de uttorkade floderna om en pågående klimatkatastrof. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimat

Mer i ämnet