Den värmekupol som parkerat över stora delar av sydvästra USA de senaste dagarna har gjort att vädervarningar utfärdats till miljontals människor i Arizona, Nevada, Texas och Kalifornien.
Att det är varmt i det här området är inget nytt, men säsongens värmebölja har kommit ovanligt tidigt och hårt.
Så ser prognosen ut
I det ökänt varma Death Valley i Kalifornien stod termometern på torsdagen på 50 grader, rekordvarmt för den här tiden på året, enligt CNN.
Likaså i Las Vegas där det aldrig varit 44 grader varmt så här tidigt på sommaren. Även i miljonstaden Phoenix har temperaturen legat på 45 grader.
Under helgen väntas temperaturerna sjunka något, men sen gör värmeböljan comeback, enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
– Det ser ut som en tillfällig försvagning och det ser väldigt varmt ut hela nästa vecka. Det kan få förödande konsekvenser för barn och gamla och många kommer få det väldigt tufft.
Varmaste maj någonsin
EU:s klimattjänst Copernicus slog nyligen fast att maj månad var den varmaste någonsin uppmätt globalt, den tolfte månaden i rad med värmerekord.
– Man kan se en ökning av värmekupolerna. De kan uppträda längre norrut än tidigare och tidigare på säsongen. Det hör ihop med klimatförändringarna och ett allt varmare hav, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
Hör några av de som påverkas av värmen i videon ovan.
Värmekupoler
Värmekupoler uppstår när atmosfären fångar varm havsluft som sedan trycks i en nedåtgående rörelse.
Det gör att kringliggande moln trycks undan och att värmen fastnar under ”kupolens” tryck. Och när marken torkar ut av värmen kan temperaturen bara fortsätta stiga och stannar ofta i flera veckor.
”Värmekupoler” är vanligt i sydöstra USA men fenomenet kan dyka upp på flera platser och allt oftare. Under 2021 ledde fenomenet till rekordtemperaturer i till exempel Kanada och Italien.
Källa: Washington Post