Foto: TT

Utsatta länder varnar för fiasko på klimatmötet

Uppdaterad
Publicerad

När klimatmötet i Madrid nu går in på lång övertid varnar utsatta länder tillsammans med miljöorganisationerna för ett totalt misslyckande. Med bara timmar kvar är förhandlingarna fortfarande helt låsta, och det hela riskerar att sluta med en överenskommelse som tillåter fusk med utsläppshandel och sänkta ambitioner.

Klimatmötet i Madrid skulle ha avlutats på fredagkvällen, men någon lösning på de stora knutarna är inte inom synhåll. I morse kom det chilenska ordförandeskapet med ett utkast till slutdokument om höjda ambitioner. Men när länderna möttes i plenum stod det klart att besvikelsen från många länder var stor.

EU, Norge, Mexiko, den afrikanska gruppen med flera pekade på att texten var ett steg bakåt från vad som står i Parisavtalet och krävde tuffare skrivningar om att höja ambitionerna inför nästa års klimatmöte i Skottland.

– Det finns inga krav på ökade ambitioner i texten och det är inte acceptabelt, sa Bhutan som talade för gruppen av minst utvecklade länder.

”Världen måste resa sig”

Även miljörörelsen varnade för att resultatet kan bli alldeles för svagt.

– Politikerna här håller på att fucka upp, och folk över hela världen måste resa sig för att rädda planeten, säger Mohamed Adow på Power Shift Africa.

Brasilien, Australien, USA och Japan pekas ut som stoppklossarna.

– Det är dessa som ordföranden nu lyssnar på. De lyssnar inte på ungdomarna eller ö-nationerna, utan på Bolsonaro, Trump och Abe. Skojar de med oss?, säger Jennifer Morgan, chef på Greenpeace International.

EU varnar för dubbelräkning

Två stora skiljefrågor har visat sig under mötets slutskede. Dels vad länderna ska lova när det gäller att skärpa sina klimatåtaganden enligt Parisavtalet nästa år, dels reglerna för utsläppshandel. Den senare kallas artikel sex och ser ut att kunna helt stjälpa en överenskommelse på COP25.

EU varnar för dubbelräkning när Brasilien vill tillgodoräkna sig utsläppsminskningar från projekt i regnskogen som andra länder betalat för. Australien vill föra över utsläppsminskningar gjorda tidigare under Kyotoprotokollet för att räkna av mot sitt klimatmål för 2030. Båda har fått hård kritik av bland annat Costa Rica för att spräcka 1,5-gradersmålet.

– Nu gör de smitvägar som underminerar de redan svaga ambitionerna som finns, säger Mohamed Adow på Power Shift Africa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.