Ny forskning: Golfströmmen har mattats av upp emot 20 procent

Uppdaterad
Publicerad

Den norra delen av Golfströmmen håller på att försvagas och den globala uppvärmningen är orsaken.

I ett kommande nummer av tidningen Nature Geoscience bekräftar ytterligare en grupp forskare att det hittills rör sig om 10-20 procents avmattning.

Golfströmsystemet är svagare än det varit på 1600 år. Fortsätter den globala uppvärmningen så varnar forskarna att den kan stanna av helt. 

Varmare hav och att isarna vid nordpolen smälter snabbare än beräknat ligger bakom. 

Klimat

Sverige skulle få vintrar med 50 minusgrader

Golfströmmen ger oss i Norden milda vintrar och varma, gröna  somrar. Utan den skulle medeltemperaturen sjunka med 5-10 grader, enligt studier vid Met Office Hadley Center. Det låter kanske inte så mycket men då ska man veta att det är sex grader som skiljer vårt nuvarande klimat från den förra istiden. Delar av Sverige skulle kunna få vintertemperaturer på minus 50, precis som i Alaska som ligger på våra breddgrader men som inte omfattas av de varma strömmarna.  

Katastroffilmen ”The Day after Tomorrow” som kom 2004 och visade ett nerisat och översvämmat Manhattan överdrev visserligen hastigheten i händelseförloppet men var inte helt fel ute vilka konsekvenserna skulle kunna bli av en avstannad Golfström. 

Forskare varnar

Golfströmsystemet är en slags cirkulerande centralvärme som pumpar upp värme från mexikanska golfen motsvarande energin i en miljon normalstora kraftverk. När det når Arktis så kyls vattnet ner och blir både salt och tungt, det sjunker ner och vänder tillbaka söderut. På så vis hålls pumpen igång. 

2013 skrev FN:s klimatpanel IPCC att risken att Golfströmmen skulle försvagas under detta århundrande bara var 11-34 procent. Men sen dess har den globala uppvärmningens konsekvenser blivit tydligare. Nu varnar forskare vid det tyska Potsdam Institutet för klimatforskning att innan seklets slut kan den försvagas med upp till 45 procent. 

– Då kan Sverige också drabbas av fler vinterstormar och också torrare somrar, berättar klimatforskaren Levke Caesar, expert på hur de nordatlantiska djuphavsströmmarna förändras.  

Smältande isar bidrar

Och nu försöker flera forskningsteam oberoende av varandra förstå hur den globala uppvärmningen ytterligare kan påverka Golfströmmen.

– Avmattningen har flera orsaker. Uppvärmningen i Arktis gör att havsströmmarna har svårare att kyla ner sig och då blir det svårare för vattnet att kunna sjunka ner och vända söderut. Havsströmmen mattas också på grund av att saltvattnet späs ut med ”sjöar” av sötvatten. Det beror dels på ökad nederbörd men också accelerationen av smältande isar på Grönland och Arktis, säger Frederik Schenk, klimatforskare vid Bolin Center vid Stockholms universitet och SMHI. 

Men exakt hur det kommer att utvecklas och hur olika störningar kommer att samverka, det vet forskarna inte. 

– Det bästa vore att inte rubba detta väldiga system överhuvudtaget, säger Frederik Schenk till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet