Varningen: Unionen hotad om den inte hjälper drabbade länder

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av covid-19 har splittrat medlemsländerna i EU.

– Det har inte funnits så mycket union som namnet antyder, reflexen har varit att agera själv och inte gemensamt med sina grannländer, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick i SVT:s Morgonstudion.

Om EU inte kan hjälpa krisande länder som Italien på fötter igen finns en risk att hela idén faller samman, varnade Frankrikes president Emmanuell Macron i en intervju med Financial Times på torsdagen. Utan solidaritet med drabbade länder i södra Europa kommer EU-kritiska populistiska rörelser få nytt bränsle, hävdar han i intervjun.

– Macron kallar det för sanningens ögonblick just nu. Om EU kommer överens om ett stort paket som kan ge plåster på såren åt drabbade länder och återstarta hela Europa, då kan man rädda euron och den europeiska idén. Annars finns en risk att det går om intet, säger Christoffer Wendick.

Coronapandemin

EU-länderna kom i förra veckan överens om ett stödpaket på drygt 5 000 miljarder kronor som bland annat omfattar lån till företag och sjukvård och a-kassa vid korttidsarbete. Man vill också införa en återhämtningsfond till länder som behöver komma på fötter igen, men har inte kommit överens om finansieringen. Frankrike förespråkar gemensamma lån, något som bland annat Tyskland och Nederländerna motsätter sig då man befarar skenande kostnader för sina befolkningar.

Ursäkt till Italien

På torsdagen bad EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Italien om ursäkt å unionens vägnar för att man agerat sent. Med över 22 000 dödsfall och 170 000 smittade är Italien i ett mycket svårt läge. Frustrationen i befolkningen, som levt i ett avstängt samhälle i fem veckor, är stor, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Ursäkten från Ursula von der Leyen togs emot med viss tacksamhet men det finns en oro för att det bara är snack, säger hon.

– Nu återstår att se hur mycket hjälp man kommer att få. Problemet i Italien är att det är en långsam och stor byråkrati. Även om det kommer pengar från EU och även om regeringen har lagt krispaket är många frustrerade här och nu.  De får inga pengar de har ingen inkomst och kan inte handla mat.

Kan inte vänta tillräckligt länge

Den senaste tiden har situationen gått åt rätt håll med färre smittade och färre inlagda för intensivvård. Men viruset sprids fortfarande på många platser i samhället och man har inte uppnått de smittonivåer man skulle vilja se för att häva restriktionerna.

– Nu är oron att man inte kan vänta tillräckligt länge innan det sjunker innan man börjar öppnar samhället igen, för då finns inget Italien kvar när det gäller ekonomin och hur folk mår psykiskt och fysiskt i sina hem, säger Jennifer Wegerup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet