Delar av Kalifornien kommer att vara obeboeliga i framtiden på grund av brandrisken, enligt stadens borgmästare. Foto: AFP/Josh Edelson

Värsta branden i Kaliforniens historia – vad kan man göra ?

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna i Kalifornien har utvecklats till de värsta i delstatens historia med rekordmånga döda och en kvarts miljon människor på flykt.

– I år kom inte regnen i oktober och klimatforskare förutspår alltmer oregelbundna vädermönster i framtiden, säger Erika Bjerström, tidigare USA-korrespondent och kommentator på SVT Nyheter.

Delar av delstaten Kalifornien, med en befolkning på 40 miljoner, kommer att vara obeboeliga i framtiden. Detta nya ”onormala” läge kommer att fortsätta, enligt borgmästaren Jerry Brown.

Vad kan man göra åt situationen?

– Det har varit en enorm inflyttning till Kalifornien och allt fler bosätter sig längre in i landet där det finns skog och annan växtlighet. Vid gallring av skog och svedjebränning får man bort det torra och lättantändliga gräset, men då anser naturvänner att den biologiska mångfalden hotas. Det behövs brandgator och andra förebyggande åtgärder för att hindra brändernas spridning, säger Erika Bjerström, som i ett uppmärksammat Aktuellt-reportage nyligen skildrade situationen.

Bränder i Kalifornien

– Invånarna har fått instruktioner att ta bort träd och buskar i närheten av sina hus. Vedhögar vid husknuten och plastmöbler är förbjudna. De brandmän vi träffade var frustrerade över att människor inte gör som de blir tillsagda och inte lyder när de får order att evakuera, säger Erika Bjerström.

Är klimatförändringarna en del av förklaringen till läget?

– Temperaturen har höjts med en grad, enligt NASA. Vädret förväntas bli varmare och torrare. Även mer extrem nederbörd i hastiga skyfall kommer att bli allt vanligare, som 2017 då lerskred följde på branden, säger Erika Bjerström.

Hur kan man skydda sig mot extremväder?

– Det talas mycket om klimatsäkra städer. Man kan upprätta barriärer mot havshöjningar och bygga bostäderna högre upp på land. Men man kan inte flytta hela städer. En stor del av Kaliforniens kust är sammanvuxen till en lång jättestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet