En sammanbiten Puigdemont uppmanade under onsdagsförmiddagen Kataloniens medborgare att sluta upp för att ”försvara demokratin” den 1 oktober, då folkomröstningen om regionens självständighet är planerad att hållas.
– Det är otvivelaktigt den värsta konstitutionella kris Spanien har upplevt sedan statskuppen 1981, säger Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Myndighetspersoner gripna i Katalonien
Puigdemonts uttalande kom, enligt medier i Barcelona, efter att den spanska polisstyrkan, Guardia Civil, gripit ett tiotal personer i samband med polistillslag mot flera katalanska myndigheter.
På onsdagen ska flera miljoner röstsedlar också ha beslagtagits av spansk polis, uppger en källa med kännedom om saken för nyhetsbyrån AFP. Tillslaget skedde i staden Bigues omkring 4,5 mil norr om Barcelona.
Gripandena är kopplade till den folkomröstning om självständighet som Katalonien planerar att genomföra om en och en halv vecka, den 1 oktober, men som den spanska författningsdomstolen förklarat som olaglig.
Tusentals protesterar
Räderna har lett till protester som nu pågår på Barcelonas gator. Tusentals personer har samlats för att protestera mot att bland andra Josep Maria Jové, en nära medarbetare till regionens vicepresident, har gripits.
Demonstranterna blockerar gator och ropar slagord som ”självständighet” och ”vi kommer att rösta”.
– Katalonien är splittrat i frågan, det är inte så att alla stöder självständighet, säger Niklas Bremberg.
– Men när man arresterar höga tjänstemän och presidentens team som varit ansvariga för att arrangera folkomröstningen – det skulle kunna få många fler än de närmaste berörda att gå ut på gatorna.
”Avskräckande effekt”
Bremberg tror att de spanska myndigheternas agerande både kan få en avskräckande effekt och stärka kamplusten för dem som vill ha självständighet.
– Men om vi kommer att se konfrontationer mellan det spanska civilgardet och katalanska demonstranter, då rör vi oss nog mot en dynamik som är väldigt allvarlig.