General Abdourahmane Tchiani har gripit makten i Niger efter en kupp mot den demokratiskt valde presidenten. Foto: AP/Reuters via TT

Västafrikanska organisationer i krismöte om Niger

Uppdaterad
Publicerad

De västafrikanska organisationerna Ecowas och Uemoa håller under söndagen krismöte, efter att Nigers president avsatts. De kan bland annat välja att stänga landets gränser och koppla bort dem från den regionala centralbanken.

Det var under onsdagen som en grupp från presidentgardet frihetsberövade presidenten Mohamed Bazoum, som valdes demokratiskt 2021. Han uppges nu hållas i sitt residens.

Under fredagen uttalade sig armégeneralen Abdourahamane Tchiani i statlig tv och titulerade sig ledare för ”Det nationella rådet för hemlandets beskydd”, vilket är den grupp kuppmakare som nu säger sig ha makten över Niger. Han sa att de gjort det för att landet behöver en kursändring.

Händelserna har fördömts av FN, EU och Afrikanska Unionen.

Västafrikanska organisation håller krismöte

Under söndagen samlas västafrikanska statschefer i ett krismöte i Nigerias huvudstad Abuja om att återställa den konstitutionella ordningen, rapporterar Reuters. De möts via organisationen Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap, Ecowas, med 15 medlemsländer, och dotterorganisationen Uemoa med åtta medlemsländer. Landet Tchad har också bjudits in trots att landet inte är medlem i organisationerna.

De ska bland annat diskutera möjligheter till att stänga Nigers gränser och om man ska stänga ute landet från den regionala centralbanken och finansmarknaden.

”Angrepp mot Niger”

Militära ledare i Niger ska under lördagskvällen ha varnat för internationella militära ingripande i statlig tv, rapporterar Reuters. De menar att det är detta som planeras under Ecowas:s möte.

– Syftet med detta möte är att godkänna en plan för angrepp mot Niger, i form av en nära förestående militär intervention i Niamey. Angreppet sker i samarbete med länder som inte är medlemmar i den regionala sammanslutningen och vissa västerländska länder, säger kuppmakarna enligt TT.

Niger är en före detta fransk koloni och franska presidenten Emmanuel Macron sa under söndagen att attacker mot fransmän eller franska intressen skulle provocera fram ”omedelbara och stränga” reaktioner.

Svenskt bistånd består

Frankrike och EU har strypt de ekonomiska stöden till Niger efter militärkuppen. För svensk del ska biståndet däremot fortsätta.

Hittills i år ligger det svenska biståndet till Niger på drygt 71 miljoner kronor. Enligt Sida går det endast till humanitärt bistånd via FN och olika civilsamhällesorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.