”Vi ska bli en grön energibro mellan Afrika och Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kanske vi kan ladda våra mobiler med grön el från Marocko. Landet har låtit bygga världens största anläggning för koncentrerad solkraft i Sahara och grön el ska exporteras till Europa, via kablar under Medelhavet.

Här finns en av lösningarna till klimatkrisen. Skulle man täcka bara åtta procent av Saharas yta med solkraft skulle det kunna försörja hela världens energibehov.

Här står Afrikas högsta torn, 246 meter högt, det syns på flera mils avstånd. Det bländande ljuset går knappt att titta på. Solenergianläggningen Noor är så stor att den syns från rymden, den upptar 3 000 hektar i Ourarzazate, porten till Saharas öken. Tekniken är den senaste, koncentrerad solkraft som både kan fånga in och lagra solenergi. 7 000 enorma speglar står i cirklar och reflekterar solljuset mot tornets högsta del. Det hettar i sin tur upp salt som lagrar värmen termiskt. Tack vare det kan el levereras dygnet om, inte bara när solen skiner.

Klimatlösningar

Noor, som betyder ” ljus” på arabiska rymmer också solcellsanläggningar, totalt förser anläggningen 2,3 miljoner invånare med el. Kapaciteten ligger på 582 megawatt.

– Vi ska bli en grön energibro mellan Afrika och Europa. Jag är passionerat övertygad om att framtiden bygger på energimotorvägar, där vi kopplar ihop våra elnät med Europas, både praktiskt och virtuellt, säger Marockos nya energiminister Leyla Benali till SVT.

Avtal redan klart

Hennes planer är allt annat än blygsamma. Marocko ska bli en stormakt, men till skillnad från grannstaterna som satsar på oljeexport, satsar Marocko på grön energi. Det finns redan en elkabel dragen till Spanien med en kapacitet på 1400 megawatt. Ett avtal med Portugal har just blivit klart om att dra ytterligare en kabel och förhandlingar pågår med Storbritannien om att exportera grön el.

Marocko är en av världens mest framstående länder när gäller klimatpolitik och är på väg att nå sitt mål med 52 procent förnybar energi. Ett skäl är att man är drabbat av klimatkrisen, med återkommande torka, men lika mycket handlar det om pengar.

Landet har varit helt importberoende av olja och gas, ett beroende man ville bryta. Nu ser man stora chanser att istället tjäna pengar, både på energiexport men också sälja utsläppsrätter inom Parisavtalets ramverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatlösningar

Mer i ämnet