SVT har tidigare rapporterat om att djuphavsbrytning kan godkännas i Norge redan nästa år, något som fått kritik från miljöorganisationer. Forskning har visat att det kan ta 25 år för antalet större djur och bakterier att återhämta sig eftersom de är vana vid en ostörd miljö.
– Med de tekniker som har testats är det svårt att inte skada ekosystemet. Inte bara vid havsbottnen, utan hela det marina ekosystemet, säger marinbiologen Francisco Nascimento.
Forskning och industri går inte ihop
Det behövs mer kunskap innan mineralutvinning kan påbörjas, anser forskarna, men forskning i djuphavet är både dyrt och svårt.
– Att bygga en tillräcklig kunskapsbas kan inte göras inom några få år, så tidshorisonten för industrins hopp om att börja utvinna och mängden forskning som behövs för att adekvat bedöma riskerna är inte i linje, säger marinbiologen Laura Kaikkonen.
Utvinning i Östersjön kan förstöra livsmiljöer och frigöra farliga ämnen
I Bottenviken har det företaget Scandinavian Ocean Minerals fått tillstånd att undersöka möjligheter och konsekvenser vid mineralutvinning. De menar att detta kommer att vara en viktig pusselbit i elektrifieringen och att kunna sluta använda kol, olja och gas, men också att exempelvis muddring som redan godkänns släpper ut mer sediment.
Deras teknik bygger på att minimera mängden sediment från havsbottnen och bara få med nodulerna, klumparna med mineraler.
– Vi omfattas ju av miljölagstiftning och granskas av ett antal expertmyndigheter, säger Robert Venema, teknik- och metodansvarig.
Östersjön är grundare och har en mer föränderlig miljö än djuphaven och skulle enligt forskarna därför potentiellt kunna återhämta sig snabbare, men Östersjön har också redan stora problem som skulle kunna förvärras.
– All utvinning kommer otvivelaktigt att ha en effekt på Östersjön, vi vet bara inte hur stor än. Förstörda livsmiljöer, förlust av organismer och risk att frigöra farliga ämnen, är några effekter, säger Laura Kaikkonen.