Räddningsbilder från det kantrade vikingaskeppet i Norge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de dramatiska bilderna från norska räddningsstyrkan. Foto: Redningsselskapet

Vikingaskepp har kantrat utanför Norge

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har omkommit efter att en vikingabåt kantrat utanför halvön Stad på norska västkusten, rapporterar NRK.

Sex personer befann sig ombord på fartyget, som är en kopia av ett gammalt vikingaskepp, när det hamnade i nöd. Fem av dem räddades av helikopter. De ska vara fysiskt oskadda.

Tidigt på onsdagsmorgonen fick arbetet avslutas, meddelar den norska sjöräddningen. Den kvinna som eftersökts under natten hittades under morgonen död, rapporterar norska medier.

Larmade om sjönöd

Olyckan skedde ungefär tio mil från kusten. Det tio meter långa och helt öppna vikingaskeppet, en kopia av ett gammalt vikingaskepp, hade larmat om sjönöd tidigare under kvällen. Men när båtar som befann sig i närheten kom dit bedömdes det då inte vara någon fara och larmet avblåstes.

Skeppet var på väg från Färöarna till norska Ålesund, för att sedan segla vidare mot Trondheim. Personerna ombord var utländska äventyrare som hade för avsikt att göra en vikingaseglats i stil med de som gjordes över havet för över tusen år sedan.

Stark vind försvårat räddningsarbetet

Under natten har helikopter, räddningsbåt samt flera kommersiella och civila fartyg sökt i området utan resultat.

Dåligt väder vid olycksplatsen, drygt tio sjömil från fastlandet, med vindbyar i stormstyrka och uppemot fem meter höga vågor har försvårat sökarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.