Foto: TT

Macron går mot seger

Uppdaterad
Publicerad

Nye presidenten Emmanuel Macrons koalition ser ut att säkra minst 60 procent av platserna i parlamentet. Front National förlorar flera toppolitiker, och Socialistpartiets ledare avgår. Samtidigt kritiseras legitimiteten hos det nya parlamentet då valdeltagandet är katastroflågt – bara 43,4 procent röstade i parlamentsvalets andra omgång.

President Emmanuel Macron får en stor majoritet i det franska parlamentet, om än inte lika gigantisk som väntat.

Macron och hans La république en marche (LREM) får 351 av de 577 platserna i parlamentet, tillsammans med liberala allianspartnern Mo Dem, baserade på delar av de färdigräknade resultaten av andra rundan.

Val i Frankrike 2017

Det kan jämföras med de prognoser som förutspådde att resultatet skulle lägga sig långt över 400.

– Segern är tydlig och den ger oss ett ansvar. Regeringen kommer att ge sig in i de närmaste månaderna med stor ödmjukhet och total beslutsamhet, säger premiärminister Édouard Philippe i fransk tv.

Valdeltagandet blev rekordlågt, strax under 44 procent.

Blir i praktiken en enpartistat

Partiet får, tillsammans med det EU-vänliga koalitionspartiet Mouvement Démocrate, MoDem, 361 mandat i parlamentet.

– Det ger övergripande något lägre övertygande seger för LREM än vad prognoserna har sagt, men samtidigt en rejäl majoritet, kommenterar statsvetaren Göran von Sydow i SVT:s sändning.

– Efter söndagens val blir Frankrike i princip som en enpartistat, säger SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.

Samtidigt meddelar LREM att valet innebär en historisk vinst för jämställdheten – fler kvinnor än någonsin tidigare har i år blivit valda till parlamenet.

Socialisternas partisekreterare lämnar

Det tidigare regeringspartiet, Parti Socialiste, uppvisar dystra siffror; bara 49 mandat, enligt undersökningen. Det innebär ett otroligt tapp på 250 mandat sedan det förra valet.

– Socialistpartiet måste förändras radikalt, ska partiledaren Jean-Christophe Cambadélis enligt nyhetsbyrån Reuters ha sagt strax efter att resultaten tillkännagjordes.

Cambadélis slogs ut ur parlamentet i första valomgången, och meddelade strax efter sitt uttalande att han lämnar partiledningen.

Républicains ”främsta oppositionspartiet”

Populistpartiet Front National landar på 8 mandat, och undersökningen bekräftar att partiledaren Marine Le Pen har tryggat sin plats i parlamentet. Däremot har två av partiets toppolitiker, Le Pens högra hand Florian Philippot och Gilbert Collard, puttats ut.

Marine Le Pen tar plats i parlamentet. Foto: TT

Jean-Luc Mélenchons vänsterparti La France Insoumise får 16 mandat. Mélenchon skickade också en skarp uppmaning till det segrande LREM strax efter att resultatet tillkännagjordes.

”La République en Marche har inte rätt att förstöra arbetsrättsliga lagar”, löd orden enligt Reuters.

Det konservativa partiet, Les Républicains, landar på 126 mandat. I ett uttalande från partiledningen strax efter att siffrorna släpptes anser de sig nu vara ”det främsta oppositionspartiet”. De meddelade också att partiet kommer att stå upp mot La République en Marche, och markera skillnaden mellan partierna i framförallt skattefrågor.

LÄS MER: Analys: Macron är redan historisk – men har en svag grund att stå på

Vill banta den offentliga sektorn

Emanuel Macrons parti LREM har positionerat sig som ett mittenparti, utan starka kopplingar till vare sig vänstern eller högern. Partiet har bland annat lovat omfattande samhällsförändringar; bland annat vill de avskeda uppemot 120 000 offentliganställda, försvaga makten hos den fackliga rörelsen och ta bort den franska 35-timmarsveckan.

– Det kommer inte att gå smärtfritt, kommenterar Erika Bjerström.

– Det är svårt att förstå sig på hur Macron ska lyckas. Han tänker inte höja pensionsåldern och han ska banta den offentliga sektorn på mycket pengar. Men samtidigt vill människor fortfarande ha fungerande samhällstjänster.

SVT:s journalist på plats i Paris, Fanny Härgestam, säger att många i Paris ändå verkar positiva inför Macrons politiska projekt.

– Många jag pratar med säger ”låt honom regera, så får vi se hur det går”, säger hon.

LÄS MER: Första reformen kan bli den nya franska regeringens största utmaning

Katastroflågt valdeltagande

Intresset för den andra valomgången till det franska parlamentet är rekordlågt. Vid 17-tiden låg valdeltagandet på ynka 35 procent i hela landet. Enligt beräkningar ser den slutliga siffran ut att hamna på 43,4 procent, enligt franska tidningen Le Monde.

Front Nationals partiledare Marine Le Pen sa under kvällen att det låga valdeltagandet försvagar legitimiteten hos det nya parlamentet. Även Édouard Philippe, Frankrikes premiärminister, uttalade sig om det låga intresset för parlamentsvalet, och sa att det är ”dåligt för demokratin”.

”Skönt att valet är över”

När den franska valrörelsen går mot sitt slut kan nu koalitionen som domineras av La République en Marche, det nya parti som har tagit Frankrike med storm, tillgodoräkna sig minst 60 procent av platserna i parlamentet.

– Det mest intressanta är ju den ofattbara förändringen av den franska partipolitiken som Macron har åstadkommit. Det är en rörelse som har upphävt vänster/höger-dynamiken, och det är ju otroligt fascinerande, säger Göran von Sydow.

Macrons stora majoritet i det franska parlamentsvalet ses som en ”politisk bedrift” av många fransmän, menar Fanny Härgestam. Men den överhängande känslan hos fransmännen är varken segeryra eller besvikelse.

– Jag har pratat med många som känner en politisk leda. De vill vila sig nu, och ha lite lugn och ro från alla de här valen, säger hon.

FAKTA: Det franska parlamentsvalet

Ledamöterna i det franska parlamentets underhus – nationalförsamlingen – väljs i 577 enmansvalkretsar över hela landet och av franska medborgare utomlands. Oavsett hur många röster olika partier får totalt så är det vinnarna i varje valkrets som tar plats i parlamentet, utan utjämningsmandat.

I den första omgången, som hölls den 11 juni, lyckades endast fyra kandidater direkt få nödvändiga 50 procent av rösterna. I den avgörande omgången tas parlamentsplatsen av den kandidat som får flest röster, oavsett procentandel.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2017

Mer i ämnet