Volontärer kämpar förgäves mot skogsbränderna i Sibirien

Uppdaterad
Publicerad

Enorma skogsbränder rasar i Sibirien i Ryssland, där över en miljon hektar skog redan brunnit ner. Nu försöker frivilliga hjälpa till att skydda byar och städer.

En av dessa frivilliga är Konstantin Krivoshapkin, rektor på Arctic State Agrotechnological University i Jakutsk.

Han och 32 elever på universitet gav sig för drygt en vecka ut för att hjälpa till att släcka bränder som hotade en by.

Klimat

– Vi köpte utrustning, så som masker och spadar, och åkte dit för att se till att elden inte nådde byn. Vi lyckades, men det var stundtals katastrofala situationer. Och många blev rökförgiftade, berättar han.

Yta stor som Indien

Jakutsk är regionen Sasha-Jakutiens huvudstad och ligger i det område i Sibirien som är värst drabbat av skogsbränder just nu. Det karga, varma klimatet i regionen har gjort att bränderna snabbt kunnat få fäste och spritt sig över enorma landområden.

– Regionen är lika stor som Indien. Tänk dig att Indien brinner, ungefär så är det. Människor kommer inte kunna släcka de här bränderna, det krävs enorma skyfall för det, säger Konstantin Krivoshapkin.

Bränderna har rasat i veckor Jakutsk, som tillsammans med 47 andra bebodda områden, av och till varit insvept i tjock brandrök. Myndigheterna rekommenderar människor att hålla sig inomhus med stängda fönster. 

– Man känner lukten av röken hela tiden. Den kommer in och fyller hela huset så fort man öppnar ett fönster, säger Konstantin Krivoshapkin.

Tre graders värmeökning

Enligt Jakutsk borgmästare är det här den torraste och varmaste sommaren på 150 år. Regionen har utlyst nödläge och förbjudit invånare att befinna sig i skogen från och med 1 juli.

– Vi kommer behöva vänja oss vid detta. Bränderna blir större för varje år. Och främsta orsaken är den globala uppvärmningen. Temperaturen här i nordöstra Ryssland har höjts med tre grader de senaste åren. Det är en katastrof, säger Konstantin Krivoshapkin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet