• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Robert Donald Forrester III, turist på plats vid utbrottet på Island

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är som en film, säger turisten Robert Donald Forrester III som tagit sig till vulkanutbrottet. Foto: Marco di Marco/AP

Vulkanturisten: ”Det är som en film”

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om att komma hem igen till jul grusades för många Grindavikbor med decembers vulkanutbrott. Staden har varit evakuerad sedan mitten av november och endast kortare besök har varit tillåtna.

Isländska myndigheter evakuerade de cirka 3 600 invånarna den 10 november när Reykjaneshalvön drabbades av en serie kraftiga jordbävningar.

I slutet av december var besök till staden endast tillåtna mellan klockan 7–21, och ingen har fått sova i staden.

Den 19 december stängde lokal polis ner vägarna i området men turisten Robert Donald Forrester III hann ta sig ut till vulkanområdet. Hör honom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet