Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Askan som spridit sig från vulkanen Sjivelutj har lagt sig som ett grått täcke över hus och bilar. Se mer om hur askan ödelagt områden i klippet ovan. Foto: AP

Vulkanutbrott i ryska Fjärran östern

Uppdaterad
Publicerad

En av jordens mest aktiva vulkaner, belägen på Kamtjatkahalvön i ryska Fjärran östern, har fått ett utbrott. Askan har spridits över en stor yta och personer i området uppmanas hålla sig inne.

Ett askmoln från vulkanen Sjivelutj har stigit omkring 15 kilometer över havet och hotar flygtrafik som passerar i området, enligt de lokala myndigheter som håller ögonen på halvöns många vulkaner. Askan har spridits med vinden över stora områden.

Invånare i regionen uppmanas att hålla sig hemma.

Sjivelutj är den mest aktiva vulkanen i Ryssland och den nordligast belägna vulkanen på Kamtjatka. För några dagar sedan skedde ett utbrott i vulkanen Bezymjannyj, som ligger lite längre söderut.

Lava syns från vulkanen Bezymjannyj utbrott på lördagen i Kamtjatka i Ryssland. Foto: Yury Demyanchuk/AP/TT

Kamtjatkahalvön ligger längs med den vulkaniskt aktiva ”eldringen” som omger Stilla havet. På den glesbefolkade halvön finns ett 60-tal vulkaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.