”Kuba har under hans tid varit en viktig regional aktör”, skriver Wallström i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.
Samtidigt, skriver utrikesministern, har bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i Kuba varit ett hinder för landets utveckling, något hon menar att Sverige också har påtalat.
”Sedan hans insjuknande i juli 2006 har hans bror Raul Castro styrt landet och påbörjat ett försiktigt öppnande mot omvärlden. Vi hoppas Kuba fortsätter på den inslagna vägen och genomför de politiska och ekonomiska reformer som krävs för att Kuba ska bli ett öppet, pluralistiskt samhälle där de mänskliga rättigheterna respekteras.”
Sverige fortsatt engagerat
Sverige har ett fortsatt starkt engagemang i Kuba både bilateralt och genom EU, på vad Wallström kallar vägen mot en fredlig utveckling mot demokrati.
”Vi kommer fortsätta att arbeta för en öppen dialog med och inom hela det kubanska samhället.”
Danmarks utrikesminister Kristian Jensen säger att han är hoppfull om framtiden för Kuba.
– Alla dödsfall är sorgliga. Men i just det här fallet tror jag att det kan föra något gott med sig, i och med att Fidel Castros ikoniska betydelse för Kuba nu är borta, säger Jensen enligt nyhetsbyrån Ritzau.
”Diktaturen finns kvar”
Men Carlos Manuel Estefania, som flydde från Kuba 93, säger till TT att han inte tror att Castros död kommer få någon större betydelse för framtiden, då han menar att Castros roll varit liten under de senaste åren.
– De nya kontakterna med USA och liberaliseringarna av ekonomin var ett tecken på att han inte hade så mycket makt. Diktaturen finns kvar, säger han.