Det ifrågasatta tillbakadragandet av tyska soldater och deras lokalanställda från Afghanistan blev kanslerkandidaternas inledande, och tonsättande, ämne för debatt.
Kristdemokraternas Armin Laschet (CDU), de grönas Anna-Lena Baerbock (Die Grünen) försökte komma åt socialdemokraten Olaf Scholz (SPD) som just nu leder en aning enligt en ny mätning.
Vild kritik möts av lugnt försvar
– Det här är ett katastrofalt misslyckande både för väst- och förbundsregeringen, sa Laschet (CDU).
Baerbock (Die Grunen) hängde med i mothugget.
– Ni har låtit inrikespolitiska motiv väga tyngre än utrikespolitiskt ansvar, sa hon med ett pekande finger mot Scholz.
Scholz verkade däremot stå emot all kritik.
Utrikesreportern förklarar
Enligt SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick, som rapporterade direkt från Berlin under måndagskvällen, kan det vara så att socialdemokratens popularitet kommer från att han, lite motsägelsefullt, är den som är mest lik Angela Merkel. Det trots att de kommer från olika partier.
– Man måste ställa sig frågan: Är det så att tyskarna, efter 16 år med Angela Merkel, blivit så präglade av att det är såhär en kansler ska vara och låta? Det är i alla fall han som är mest lik Merkel till stilen.
Det är otroligt jämnt. Om det står sig, hur påverkar det möjligheten att bilda regering?
– Kampen om förstaplatsen är oerhört viktig. Tre partier krävs för att bilda en regering. Och det finns fyra-fem möjliga kombinationer av partier. Därför svårt för en tysk väljare i dag att veta hur dennes röst kommer att påverka vilken regering som blir.
Resultatet återstår att se, det tyska valet hålls den 26 september.