Ett barn får hjälp efter den misstänkta kemvapenattacken den 7 april. Foto: TT

WHO: 500 med förgiftningssymptom i Douma

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO fördömer den misstänkta kemvapenattacken i syriska Douma i helgen. Enligt WHO har uppskattningsvis 500 personer fått ”symptom som tyder på exponering för giftiga kemikalier”.

”WHO kräver omedelbar och obehindrad tillgång till området för att kunna ge vård åt de drabbade, utvärdera hälsokonsekvenserna och bistå med omfattande folkhälsoåtgärder”, säger WHO:s biträdande generaldirektör Peter Salama i ett skriftligt uttalande.

”Vi bör alla vara upprörda över dessa fruktansvärda rapporter och bilder från Douma”, fortsätter han.

Syrienkriget

Enligt WHO fanns tecken på allvarlig irritation på av slemhinnor, andningssvikt och störningar i centrala nervsystemet hos de utsatta.

Lade in veto

Ryssland och USA rök ihop när FN:s säkerhetsråd på tisdagskvällen svensk tid misslyckades med att rösta igenom en resolution om krigets Syrien. Rådet sade nej till tre förslag, ett från USA och två från Ryssland.

– Den här dagen kommer att kommas ihåg som den då Ryssland valde att skydda ett monster framför det syriska folket, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Alla förslag innehöll en utredning kring användningen av misstänkta kemiska vapen. Ryssland lade, som väntat, in sitt veto mot USA:s förslag.

Den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzia bedömde att USA:s beslut att ta fram ett resolutionsförslag handlade om att lägga en grund för anfall mot den syriska regimen.

– Jag vädjar än en gång till er att avstå från planerna som ni håller på att arbeta fram för Syrien, sade han, efter att rådet röstat nej till det tredje resolutionsförslaget.

Nio ja-röster krävs

De ryska förslagen fick sex respektive fem röster, och det amerikanska fick tolv. Rådet har 15 medlemmar.

Om en resolution ska röstas igenom i FN:s säkerhetsråd krävs nio ja-röster, och att ingen av de fem permanenta medlemmarna – Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien eller USA – röstar emot.

Ryssland har tolv gånger lagt in sitt veto mot en resolution om Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet