Se Stefan Åsberg, USA-korrespondent, och Ulrika Bergsten, Asienkorrespondent, berätta om läget. Foto: Aktuellt/SVT

Kina kritiskt till WHO-utredning: ”Politiskt motiverat”

Uppdaterad
Publicerad

En oberoende utredning ska granska WHO:s hantering av coronautbrottet. Beslutet togs efter att USA:s president Donald Trump hotat med att dra in stödet till organisationen för gott, men Kina anser att utredningen har fel fokus och bör skjutas upp flera år.

– Kina tycker att det görs med utgångspunkten att de är den skyldiga parten, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Att Världhälsoorganisationens coronastrategi ska utredas är inte nog för att tillfredsställa Trump, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Aktuellt:

– Den här oberoende utredningen ska titta på hur WHO och resten av världen reagerade på den här katastrofen. Det Trump vill se i utredningen är specifikt hur Kina har hanterat informationen kring smittoutbrottet och om utbrottet kom från Kinas laboratorium.

Coronapandemin

Hyllade Kina

Trump har riktat skarp kritik mot WHO:s relation till Kina under coronautbrottet. Bland annat menar han att medan organisationen hyllade Kina för att de stängde sina inrikesflyg i början av krisen, fick USA utstå kritik när landet stängde sina gränser.

Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrespondent, säger i Aktuellt att det är svårt att avgöra hur starkt inflytande Kina har över WHO:

– Mycket tyder på att man åtminstone tar hänsyn till Kina. WHO-chefen var redan i slutet av januari i Kina och då berömde han Kinas arbete mot pandemin. Han sa att Kina hade varit mycket öppna med att dela information. Och det vet ju alla att Kina faktiskt tvärtom försökte dölja pandemins utbrott i början.

”Politiskt motiverat”

Kina är också kritiska mot den oberoende utredningen.

– Man tycker att det här är en politiskt motiverad utredning och att den inte bör ske nu, utan att man kan vänta några år. Det är framför allt Australien och USA som har drivit det här, och de har gjort det med utgångspunkten, tycker Kina, att Kina är den skyldiga parten, säger Ulrika Bergsten.

Ska hjälpa Afrika

Kinas ledare Xi Jinping har dock sagt att man är med på utredningen. I går höll han ett tal på WHO:s öppningsdag då han sa att Kina kommer att skänka två miljarder dollar till pandemibekämpning i framför allt Afrika.

Ulrika Bergsten tror inte heller att det finns en oro för vad utredningen skulle kunna få fram:

– Jag tror att Kina också vill veta hur pandemin har spridits från djur till människa, var och när. Man ser det som att Kina, USA och hela världen har nytta av den här informationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet