Foto: Evan Vucci/TT

Trump anklagar WHO: Upprepade felsteg

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump hotar att göra frysningen av bidrag till Världshälsoorganisationen (WHO) permanent.

I ett brev adresserat till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus anklagar Trump WHO för att inte vara oberoende gentemot Kina, och punktar upp vad han anser är organisationens tillkortakommanden under coronakrisen.

Redan i mitten av april anklagade USA:s president Donald Trump WHO för att ha för nära band till den kinesiska regimen.

Trump stoppade stödet till FN-organet och ansåg att WHO hanterat coronapandemin på ett felaktigt sätt.

Coronapandemin

Höjer tonläget

I ett fyra sidor långt brev kräver nu Trump att WHO får en bättring till stånd inom 30 dagar, annars kommer USA att göra bidragsstoppet permanent och dessutom se över sitt medlemskap.

”Det är tydligt att de upprepade felstegen från dig och din organisation vad gäller hanteringen av pandemin har varit extremt kostsamma för världen. Den enda vägen framåt för Världshälsoorganisationen är att visa faktiskt oberoende från Kina”, skriver Trump i brevet.

WHO skjuter upp beslut om Taiwan

Även den amerikanska utrikesministern har anklagat WHO-chefen för att ge vika för kinesiska påtryckningar. Uttalandet kom efter att WHO sköt upp på ett beslut om Taiwan ska beviljas status som observatör till organisationen.

Kina har tidigare stoppat Taiwans medverkan i alla internationella organisationer, eftersom man ser Taiwan som en del av Kina.

USA:s utrikesminister Mika Pompeo säger enligt ett uttalande att beslutet ”ytterligare skadar WHO:s trovärdighet och effektivitet i en tid när världen behöver dem som mest”.

Oberoende utredning

Under sitt tal till WHO:s årliga församling, som pågår digitalt under måndagen och tisdagen, medgav Tedros Adhanom Ghebreyesus vissa tillkortakommanden, och lovade att initiera en oberoende utredning av hanteringen av coronapandemin snarast möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet